Wykonanie

Połączenie wilgotnego, puszystego, delikatnego ciasta
kokosowego z
jabłkami i lukrem
kokosowym. Bajka wśród ciast ucieranych! Dodatkowo składniki są ogólnie dostępne i dostaniecie je w osiedlowym sklepiku, a może nawet macie je w swoich spiżarniach? Smak
kokosu jest delikatny, nienarzucający się. To doskonałe ciasto nie tylko na podwieczorek ;-).Składniki:125 g
masła100 g drobnego
cukru do wypieków16 g
cukru wanilinowego (lub ziarenka z
laski wanilii)2 duże
jajka200 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g
wiórków kokosowych100 ml
mleka kokosowego3 - 4
jabłkaDodatkowo:2 łyżki
soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia– przesiać, wymieszać z wiórkami kokosowymi i odłożyć.
Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Ponacinać je nożykiem od strony wypukłej. Pół szklanki
wody wymieszać z
sokiem z cytryny i ‘wykąpać’ w tym
jabłka (by nie ciemniały podczas pieczenia)W misie miksera umieścić
masło i drobny
cukier do wypieków (i ewentualnie
cukier wanilinowy, jeśli używacie). Utrzeć/zmiksować do otrzymania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z
mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę poukładać
jabłka, stroną wypukłą i ponacinaną ku górze. Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polukrować i posypać wiórkami lub
płatkami kokosowymi.Ponadto:pół szklanki
cukru pudru2 – 3 łyżki
mleka kokosowegowiórki kokosowe lub
płatki kokosowe do oprószenia
Cukier puder i
mleko kokosowe rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli
lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej
mleka, jeśli zbyt rzadki dosypać
cukru pudru.Smacznego :-).




Źródło przepisu - chefkoch.de