Wykonanie
Tylko raz w roku ta babka smakuje najbardziej i tylko raz w roku gości na świątecznym
stole.Czy sprawia to atmosfera,czy może ilość jaj i długość ucierania? Nie wiem .Ale uwielbiam
ciasto drożdżowe.Tym razem babka mocno wzbogacona
czekoladą od środka i z zewnątrz.Najczęściej posypuję ją tylko
cukrem pudrem, czasem dodaję
rodzynki lub inne
bakalie ,ale zdarza się że szukając nowych smaków babka zmienia się nie do poznania.
Składniki: /na dużą formę/2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej60 g
drożdży1 szklanka
mleka6
żółtek130 g
masła6-8 łyżek
cukru1 łyżka
rumucukier waniliowyszczypta
solitłuszcz do formyoraz
krem czekoladowy Nutellapolewa czekoladowaposypka
cukrowo-
kakaowaWykonanie:Do letniego
mleka dodać
drożdże, 2 łyżki
mąki ,wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu.Do
żółtek dodać połowę
cukru i ubić na parze i pozostawić do przestudzenia.W dużej makutrze utrzeć
masło z pozostałą częścią
cukru.Wciąż ucierając dodać
żółtka,
cukier waniliowy,
rum ,szczyptę
soli ,wyrośnięty rozczyn i stopniowo przesianą
mąkę.Ucierać tak długo,aż masa będzie gładka i lśniąca /a to chwilę trwa/.Dobrze utarte ciasto przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu. Dużą foremkę /użyłam tortownicy wyłożonej wysoko papierem do pieczenia / nasmarować
masłem . Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je do formy na 2/3 wysokości.Pozostawić ponownie do wyrośnięcia.Gotową, wyrośniętą babę wstawić do niezbyt gorącego piekarnika,po czym podnieść temperaturę do180 st. i piec ok.50-60 min Upieczoną babkę przestudzić na kratce.Szprycę cukierniczą z długa nasadką napełnić kremem czekoladowymi i wbijając końcówkę głęboko w ciasto nadziewać w dowolnych odstępach. Babkę polać
polewą czekoladową /użyłam gotowej/ i ozdobić dowolną posypką.