ßßß
Tylko raz w roku ta babka smakuje najbardziej i tylko raz w roku gości na świątecznym stole.Czy sprawia to atmosfera,czy może ilość jaj i długość ucierania? Nie wiem .Ale uwielbiam ciasto drożdżowe.Tym razem babka mocno wzbogacona czekoladą od środka i z zewnątrz.Najczęściej posypuję ją tylko cukrem pudrem, czasem dodaję rodzynki lub inne bakalie ,ale zdarza się że szukając nowych smaków babka zmienia się nie do poznania.
Składniki: /na dużą formę/2 i 1/2 szklanki mąki pszennej60 g drożdży1 szklanka mleka6 żółtek130 g masła6-8 łyżek cukru1 łyżka rumucukier waniliowyszczypta solitłuszcz do formyorazkrem czekoladowy Nutellapolewa czekoladowaposypka cukrowo-kakaowaWykonanie:Do letniego mleka dodać drożdże, 2 łyżki mąki ,wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu.Do żółtek dodać połowę cukru i ubić na parze i pozostawić do przestudzenia.W dużej makutrze utrzeć masło z pozostałą częścią cukru.Wciąż ucierając dodać żółtka,cukier waniliowy,rum ,szczyptę soli ,wyrośnięty rozczyn i stopniowo przesianą mąkę.Ucierać tak długo,aż masa będzie gładka i lśniąca /a to chwilę trwa/.Dobrze utarte ciasto przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu. Dużą foremkę /użyłam tortownicy wyłożonej wysoko papierem do pieczenia / nasmarować masłem . Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je do formy na 2/3 wysokości.Pozostawić ponownie do wyrośnięcia.Gotową, wyrośniętą babę wstawić do niezbyt gorącego piekarnika,po czym podnieść temperaturę do180 st. i piec ok.50-60 min Upieczoną babkę przestudzić na kratce.Szprycę cukierniczą z długa nasadką napełnić kremem czekoladowymi i wbijając końcówkę głęboko w ciasto nadziewać w dowolnych odstępach. Babkę polać polewą czekoladową /użyłam gotowej/ i ozdobić dowolną posypką.