ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa ucierana , nadziewana kremem czekoladowym

Babka drożdżowa ucierana , nadziewana kremem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Tylko raz w roku ta babka smakuje najbardziej i tylko raz w roku gości na świątecznym stole.
Czy sprawia to atmosfera,czy może ilość jaj i długość ucierania? Nie wiem .Ale uwielbiam ciasto drożdżowe.
Tym razem babka mocno wzbogacona czekoladą od środka i z zewnątrz.
Najczęściej posypuję ją tylko cukrem pudrem, czasem dodaję rodzynki lub inne bakalie ,
ale zdarza się że szukając nowych smaków babka zmienia się nie do poznania.
Składniki: /na dużą formę/
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
60 g drożdży
1 szklanka mleka
6 żółtek
130 g masła
6-8 łyżek cukru
1 łyżka rumu
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy
oraz
krem czekoladowy Nutella
polewa czekoladowa
posypka cukrowo-kakaowa
Wykonanie:
Do letniego mleka dodać drożdże, 2 łyżki mąki ,wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu.
Do żółtek dodać połowę cukru i ubić na parze i pozostawić do przestudzenia.
W dużej makutrze utrzeć masło z pozostałą częścią cukru.
Wciąż ucierając dodać żółtka,cukier waniliowy,rum ,szczyptę soli ,
wyrośnięty rozczyn i stopniowo przesianą mąkę.
Ucierać tak długo,aż masa będzie gładka i lśniąca /a to chwilę trwa/.
Dobrze utarte ciasto przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu. Dużą foremkę /użyłam tortownicy wyłożonej wysoko papierem do pieczenia / nasmarować masłem . Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je do formy na 2/3 wysokości.
Pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
Gotową, wyrośniętą babę wstawić do niezbyt gorącego piekarnika,
po czym podnieść temperaturę do180 st. i piec ok.50-60 min Upieczoną babkę przestudzić na kratce.
Szprycę cukierniczą z długa nasadką napełnić kremem czekoladowymi i wbijając końcówkę głęboko w ciasto nadziewać w dowolnych odstępach. Babkę polać polewą czekoladową /użyłam gotowej/ i ozdobić dowolną posypką.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/04/babka-drozdzowa-ucierana-nadziewana.html