ßßß Cookit - przepis na Torcik walentynkowy

Torcik walentynkowy

nazwa

Wykonanie

Już niedługo walentynki. W naszym domu nie obchodzimy ich jakoś specjalnie. Kilka lat temu mąż zabrał mnie do pewnej kawiarni warszawskiej i tam jedliśmy bardzo pyszny torcik migdałowo-malinowy. Nie mam na tyle odwagi by powtórzyć dokładnie tamten smak jednak jako próbę generalną przed walentynkami wycudowałam coś takiego.
Przepis na biszkopt zaczerpnięty od mojej mamy. Ponoć zawsze wychodzi. Ja z tego przepisu korzystałam jedynie raz. Właśnie teraz.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
260g cukru
130g mąki pszennej tortowej
130g mąki ziemniaczanej
6 łyżek wody
8g proszku do pieczenia (pół małej paczki)
małe opakowanie cukru wanilinowego
starta skórka z cytryny
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z 200g cukru, a pod koniec ucierania dodajemy po łyżce wody.
Z białek ubijamy sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy 60g cukru. Ubitą pianę przekładamy do żółtek, dodajemy mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę i lekko mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej formy i pieczemy w 200 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka, a ciasto odstaje od brzegów formy).
Składniki na mus malinowy:
0,5kg malin (mogą być mrożone)
łyżka cukru (można pominąć)
łyżeczka żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy przez 5 min w gorącej wodzie. Maliny rozdrabniamy lub blendujemy z cukrem. Dodajemy do owoców żelatynę i dobrze mieszamy. Odstawiamy a gdy masa zaczyna się zsiadać nakładamy na tort.
Składniki na krem:
2 opakowania budyniu śmietankowego
mleko (ilość zależna od tego jak jest w przepisie na opakowaniu budyniu – zwykle daję mniej niż jest na opakowaniu)
kostka masła
100g mielonych migdałów
cukier puder (również w zależności od tego jak bardzo słodki ma być to krem – ja daję około pół szklanki)
płatki migdałów do dekoracji
Budyń przygotowujemy tak jak jest w przepisie na opakowaniu dając trochę mniej mleka. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dodajemy do ostudzonego budyniu i miksujemy przez chwilę na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty i dodajemy cukier i mielone migdały. Krem najlepiej na tort nakładać schłodzony i przy pomocy szprycy aby rozłożyć go równomierną ilość.
przepis bierze udział w akcji na zmiksowani.pl
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/torcik-walentynkowy