Wykonanie
Już niedługo walentynki. W naszym domu nie obchodzimy ich jakoś specjalnie. Kilka lat temu mąż zabrał mnie do pewnej kawiarni warszawskiej i tam jedliśmy bardzo pyszny torcik
migdałowo-malinowy. Nie mam na tyle odwagi by powtórzyć dokładnie tamten smak jednak jako próbę generalną przed walentynkami wycudowałam coś takiego.Przepis na
biszkopt zaczerpnięty od mojej mamy. Ponoć zawsze wychodzi. Ja z tego przepisu korzystałam jedynie raz. Właśnie teraz.

Składniki na
biszkopt:4
jajka260g
cukru130g
mąki pszennej tortowej130g
mąki ziemniaczanej6 łyżek
wody8g
proszku do pieczenia (pół małej paczki)małe opakowanie
cukru wanilinowegostarta
skórka z cytrynyMąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia.
Żółtka ucieramy z 200g
cukru, a pod koniec ucierania dodajemy po łyżce
wody.Z
białek ubijamy sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy 60g
cukru. Ubitą pianę przekładamy do
żółtek, dodajemy
mąkę,
cukier wanilinowy, startą skórkę i lekko mieszamy.Ciasto wykładamy do wysmarowanej formy i pieczemy w 200 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka, a ciasto odstaje od brzegów formy).Składniki na mus malinowy:0,5kg
malin (mogą być mrożone)łyżka
cukru (można pominąć)łyżeczka
żelatyny1/3 szklanki gorącej
wodyŻelatynę rozpuszczamy przez 5 min w gorącej wodzie.
Maliny rozdrabniamy lub blendujemy z
cukrem. Dodajemy do
owoców żelatynę i dobrze mieszamy. Odstawiamy a gdy masa zaczyna się zsiadać nakładamy na tort.Składniki na krem:2 opakowania budyniu
śmietankowegomleko (ilość zależna od tego jak jest w przepisie na opakowaniu budyniu – zwykle
daję mniej niż jest na opakowaniu)kostka
masła100g mielonych
migdałówcukier puder (również w zależności od tego jak bardzo słodki ma być to krem – ja
daję około pół szklanki)
płatki migdałów do dekoracji
Budyń przygotowujemy tak jak jest w przepisie na opakowaniu dając trochę mniej
mleka. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie
masło dodajemy do ostudzonego budyniu i miksujemy przez chwilę na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty i dodajemy
cukier i mielone
migdały. Krem najlepiej na tort nakładać schłodzony i przy pomocy szprycy aby rozłożyć go równomierną ilość.

przepis bierze udział w akcji na zmiksowani.pl