ßßß Cookit - przepis na Biała pianka śmietankowa na kruchym spodzie z galaretką jagodową

Biała pianka śmietankowa na kruchym spodzie z galaretką jagodową

nazwa

Wykonanie

Trochę lata w środku zimy? Czemu nie. Jagody lub inne owoce, które mamy w zamrażalniku, do tego niebiańsko lekka pianka śmietankowa, a wszystko to na kruchym spodzie.
Składniki na kruchy spód:
150g miękkiego masła lub margaryny
1 jajko
340g mąki pszennej
50g cukru pudru
10g cukru wanilinowego
5g proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do zamrażalnika lub na 2 godziny do lodówki (ja wystawiłam na jakieś 20 minut za okno). Wyjmujemy i wałkujemy do rozmiaru formy. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200’C przez ok 20 min (aż wierzch i boki zaczną się rumienić). Studzimy.
Składniki na ptasie mleczko:
ok 500ml śmietany 30%
2 białka
szczypta soli
50g cukru pudru
10g żelatyny
pół szklanki wrzątku
*można dodać kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do napęcznienia na ok 5 min. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem oraz białka z solą na puszyste masy. Łączymy je delikatnie. Dodajemy żelatynę. Wylewamy na kruchy spód. Ostawiamy do ściśnięcia.
Składniki na galaretkę:
ok 300g jagód
10g żelatyny
10g cukru
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 5 min do napęcznienia. Jagody wrzucamy do około 400ml wody, dodajemy cukier i rozpuszczoną żelatynę. Zagotowujemy. Gdy będzie już całkowicie zimne i będzie widać, że galaretka zaczyna się „ścinać” wylewamy na warstwę ptasiego mleczka. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby galaretka dobrze się ścisnęła.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/biala-pianka-smietankowa-na-kruchym-spodzie-z-galaretka-jagodowa