Wykonanie
Trochę lata w środku zimy?
Czemu nie.
Jagody lub inne
owoce, które mamy w zamrażalniku, do tego niebiańsko lekka pianka śmietankowa, a wszystko to na kruchym spodzie.


Składniki na kruchy spód:150g miękkiego
masła lub
margaryny1
jajko340g
mąki pszennej50g
cukru pudru10g
cukru wanilinowego5g
proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do zamrażalnika lub na 2 godziny do lodówki (ja wystawiłam na jakieś 20 minut za okno). Wyjmujemy i wałkujemy do rozmiaru formy. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200’C przez ok 20 min (aż wierzch i boki zaczną się rumienić). Studzimy.Składniki na ptasie mleczko:

ok 500ml
śmietany 30%2
białkaszczypta
soli50g
cukru pudru10g
żelatynypół szklanki wrzątku*można dodać kilka kropel
aromatu waniliowego lub ziarenka z połowy
laski waniliiŻelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do napęcznienia na ok 5 min. W tym czasie ubijamy
śmietanę z
cukrem oraz
białka z
solą na puszyste masy. Łączymy je delikatnie. Dodajemy
żelatynę. Wylewamy na kruchy spód. Ostawiamy do ściśnięcia.Składniki na
galaretkę:ok 300g
jagód10g
żelatyny10g
cukruŻelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 5 min do napęcznienia.
Jagody wrzucamy do około 400ml
wody, dodajemy
cukier i rozpuszczoną
żelatynę. Zagotowujemy. Gdy będzie już całkowicie zimne i będzie widać, że
galaretka zaczyna się „ścinać” wylewamy na warstwę ptasiego mleczka. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby
galaretka dobrze się ścisnęła.