Wykonanie
Przygotowanie
kurczaka zajmuje zaledwie chwilę, omijając oczywiście czas jego pieczenia :) Do tego warzywa gotowane na parze, mniam... i pyszne, zdrowe danie gotowe.

SKŁADNIKI :1
kurczak około 1/5 kg, umyty i osuszony1 łyżeczka
słodkiej paprykiszczypta
kurkumy1/2 łyżeczki
kminku1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne2 łyżki
soku z cytryny2-3 ząbki
czosnku3 łyżki
olejusól,
pieprz do smakuWARZYWA :0,5 kg
fasolki szparagowej3-4
ziemniaki, obrane i przekrojone wzdłuż na mniejsze kawałki3
marchewki, obrane i pokrojone w paski
kopereksałataWarzywa przekładamy do garnka do gotowania na parze. Gotujemy warzywa do miękkości.PRZYGOTOWANIE :W moździerzu ucieramy
czosnek z
kminkiem, dalej ucierając dodajemy resztę przypraw ( bez
soli ), wlewamy
olej,
sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Kurczaka dokładnie solimy, również wewnątrz, następnie nacieramy marynatą. Pozostawiamy
mięso na około 2 godziny w chłodnym miejscu.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1 i 1/2 godziny, w temperaturze 180 * C.
Mięso obracamy co jakiś czas aby ładnie się przyrumieniło z każdej strony.Na półmisek wykładamy warzywa,
sałatę, polewamy je sosem powstałym z pieczenia
kurczaka, posypujemy
koperkiem. Na to kładziemy upieczonego
kurczaka.Smacznego.
