Wykonanie
Z mojej ugotowanej dyni wyszło sporo puree,a placuszki
dyniowe już dawno za mną chodziły,więc już są.Puszyste,bardzo delikatne,o lekko
waniliowym zapachu.Są świetne na śniadanie,posypane
cukrem pudrem, lub z odrobiną
dżemu.Polecam je zwłaszcza miłośnikom pancakes :)

SKŁADNIKI :1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki puree z ugotowanej dyni1
jajko1
jogurt naturalny 200 g1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowyodrobina
oleju do pieczenia plackówPRZYGOTOWANIE :
Jajko mieszamy z
jogurtem i puree z dyni,następnie dodajemy
mąkę z proszkiem,dokładnie mieszamy,ciasto powinno być gęste ale trochę lejące,wtedy placuszki ładnie rosną a nie opadają.Patelnię teflonową rozgrzewamy,wlewamy odrobinę
oleju (lub pieczemy na suchej patelni).Nakładamy po jednej,dużej łyżce ciasta,lekko je rozsmarowując.Smażymy powoli aby placki zdążyły wyrosnąć i ładnie się upiec,około 4 minuty z każdej strony.Przekładamy na talerz,posypujemy
cukrem pudrem lub zjadamy z
dżemem.Smacznego.
