Wykonanie
Share the post "Szybki
kurczak w
sosie śliwkowym / Easy chicken with plum sauce"Dziś przedstawiam świetny pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Soczysty
kurczak w sosie ze świeżych
śliwek z dodatkiem powideł i
czerwonego wina z pewnością sprawdzi się na każdym
stole. Robi się go bardzo szybko, więc jest idealny na obiad „po pracy”. Podałam to danie z
makaronem ryżowym, gdyż jest on najbardziej neutralny w smaku i najszybszy w przygotowaniu. Polecam!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:70 – 100 g tłustego
boczku, pokrojonego w kostkę500 g
mięsa z
udek kurczaka, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa2
cebule, posiekane w plasterki1 ząbek
czosnku, pokrojony w drobną kostkę150 – 200 g
śliwek, przekrojonych na połówki2 łyżki
powideł śliwkowych1/2 szklanki
wytrawnego czerwonego wina1 szklanka
bulionu drobiowegocukier,
sól i
pieprzPrzygotowanie:Umieść dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż
boczek i podsmażaj przez chwilę do wytopienia się z niego tłuszczu.Dodaj
kurczaka,
cebulę i
czosnek, smaż przez 5 minut po czym dodaj,
śliwki, powidła,
wino i
bulion.gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż
mięso i
owoce zmiękną a sos zgęstnieje. Dopraw
cukrem,
solą i
pieprzem do smaku i podawaj.Smacznego!

English versionEasy chicken with plum sauce(4 servings)Ingredients:70 – 100 g bacon, diced500 g chicken thighs meat, cut into bite-sized pieces2 onions, sliced1 clove garlic, chopped150 – 200 g plums, pitted and halved2 tablespoons plum jam1/2 cup dry red
wine1 cup chicken stocksugar, salt and pepperPreparation:Place a large, deep skillet over medium heat, add the bacon and cook to render the fat.Add chicken, onion and garlic, cook for 5 minutes then add the plums, jam,
wine and stock.Cook over medium heat for about 20 minutes, or until meat and vegetables are tender and the sauce thickens. Season with sugar, salt and pepper to taste and
serve.Enjoy!

Share the post "Szybki
kurczak w
sosie śliwkowym / Easy chicken with plum sauce"


