ßßß Cookit - przepis na Pikantny chutney z czerwonych śliwek

Pikantny chutney z czerwonych śliwek

nazwa

Wykonanie

Taki pikantne powidła, by nimi właśnie mój chutney jest, doskonale pasują do wszelkich mięs, czy to na zimno, czy na gorąco. Sprawdzi się do żeberek, do karkówki oraz- jak dziś u nas- do grillowanej ryby. Dodatek wędzonego boczku, czosnku i ziół sprawiają, że słodycz śliwek cudownie balansuje z pikanterią i ostrością. A po zapakowaniu w słoiczki i krótkim pasteryzowaniu będzie nam zimą przypominał lato:)
Składniki:
ok. 1/2 kg czerwonych śliwek
2 średnie cebule
200 g. wędzonego boczku w plastrach
3 ząbki czosnku
płaska łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
2-3 łyżki ciemnego cukru
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Boczek kroję w paseczki, wrzucam do garnka z grubym dnem i pod pokrywką smażę do lekkiego zrumienienia. Cebule kroję w cienkie półplasterki, dodaję do boczku, smażę razem ok. 5 minut, aż się zeszkli. Śliwki bez pestek dzielę na ćwiartki i dodaję wrzucam do cebuli z boczkiem. Na małym ogniu duszę razem, aż płyn odparuje a chutney zrobi się gęsty ( 1,5- 2 godziny). Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła, dosładzam i doprawiam solą i pieprzem, duszę jeszcze ok. pół godziny.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/07/pikantny-chutney-z-czerwonych-sliwek.html