Wykonanie
Oto kolejny przepis wykonany z myślą o konkursie, a nawet dwóch. Pierwszy już rozwiązany i z nagrody nici, ale już samo uczestnictwo było fajną zabawą. No i zjadłam coś nowego, czego w innych okolicznościach pewnie nawet nie próbowałabym wykonać. W konsekwencji po raz kolejny przekonałam się iż
mięso i
owoce potrafią wspaniale współgrać :-)Na 4 porcje500 g
piersi z kurczaka1 plaster tłustego
boczku2
cebule1 ząbek
czosnku200 g
śliwek węgierek bez pestek2 łyżki powideł ze
śliwki1/2 szklanki
wytrawnego czerwonego winaszklanka rosołu
cukier do smaku
Mięso oczyszczamy i kroimy na małe kawałki.
Cebulę i
czosnek obieramy,
cebulę kroimy w piórka a
czosnek drobno siekamy.Z
boczku wytapiamy tłuszcz, dodajemy
pierś z kurczaka,
cebulę i
czosnek - podsmażamy razem około 5 minut.Dodajemy
śliwki, powidła,
wino oraz rosół, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż
mięso zmięknie - około 20 minut.Jeśli sos będzie za rzadki zaprawiamy 1 łyżką
mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej
wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku
cukrem.Przepis zaczerpnięty z pisma "PORADNIK DOMOWY".SMACZNEGO :-)