Wykonanie

składniki2 nogi kacze500 g mało tłustego
boczku bez skóry i kości , podzielone na 2 części1
cebula pokrojona w piórka1
jablko (np Granny Smith) obrane, pozbawione ogryzka i pokrojone w dużą kostke3 - 4 gałązki
tymianku250 ml
bulionu drobiowego150 ml wytrawnego cydru
sól,
pieprzprzygotowanierozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na dno misy położyć kacze nogi i
boczek.
Cebulę i
jabłka, równomiernie rozłożyć pomiędzy kawałkami
mięsa. Dodać
tymianek. W rondelku zagotować
bulion z cydrem, dodając sporo
soli i
pieprzu. Wlać gorący płyn do wolnowaru, przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu high ( 90 - 100 st C) przez 5 - 6 godzin.Pozostawić do przestudzenia na 30 minut, następnie przenieść
mięso na deskę lub do głębszego naczynia. Usunąć skórę i kości z
kaczki. Używając widelca i noża porozdzielać
mięso na drobne strzępy. Usunąć
tymianek. Wyłowić łyżką cedzakową
jabłka i
cebulę z sosu w wolnowarze, rozgnieść, dodać do
mięsa, wymieszać. Spróbować, w razie potrzeby doprawić
sola i
pieprzem. Rozdzielić
mięso do 4 naczynek, lekko ugnieść, zalać sosem pozostałym z duszenia
mięsa. Pozostawić do wystudzenia, następnie dobrze schłodzić w lodówce. Trzymać w naczynkach przykrytych folią spożywczą, maksymalnie przez tydzień. Podawać rilletes np. na ciepłych grzankach, z
rzodkiewkami i marynowanymi
cebulkami. Smacznego!Uwagi Pieklam dłużej, na ustawieniu low (80 - 90 st C), ok 10 godzin. Wyszło super miękkie
mięso.



