ßßß Cookit - przepis na Smarowidło z kaczki, boczku i jabłek czyli rillettes

Smarowidło z kaczki, boczku i jabłek czyli rillettes

nazwa

Wykonanie

składniki
2 nogi kacze
500 g mało tłustego boczku bez skóry i kości , podzielone na 2 części
1 cebula pokrojona w piórka
1 jablko (np Granny Smith) obrane, pozbawione ogryzka i pokrojone w dużą kostke
3 - 4 gałązki tymianku
250 ml bulionu drobiowego
150 ml wytrawnego cydru
sól, pieprz
przygotowanie
rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na dno misy położyć kacze nogi i boczek. Cebulę i jabłka, równomiernie rozłożyć pomiędzy kawałkami mięsa. Dodać tymianek. W rondelku zagotować bulion z cydrem, dodając sporo soli i pieprzu. Wlać gorący płyn do wolnowaru, przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu high ( 90 - 100 st C) przez 5 - 6 godzin.
Pozostawić do przestudzenia na 30 minut, następnie przenieść mięso na deskę lub do głębszego naczynia. Usunąć skórę i kości z kaczki. Używając widelca i noża porozdzielać mięso na drobne strzępy. Usunąć tymianek. Wyłowić łyżką cedzakową jabłka i cebulę z sosu w wolnowarze, rozgnieść, dodać do mięsa, wymieszać. Spróbować, w razie potrzeby doprawić sola i pieprzem. Rozdzielić mięso do 4 naczynek, lekko ugnieść, zalać sosem pozostałym z duszenia mięsa. Pozostawić do wystudzenia, następnie dobrze schłodzić w lodówce. Trzymać w naczynkach przykrytych folią spożywczą, maksymalnie przez tydzień. Podawać rilletes np. na ciepłych grzankach, z rzodkiewkami i marynowanymi cebulkami. Smacznego!
Uwagi Pieklam dłużej, na ustawieniu low (80 - 90 st C), ok 10 godzin. Wyszło super miękkie mięso.
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/02/smarowido-z-kaczki-boczku-i-jabek-czyli.html