Wykonanie
Na facebooku nie pozostawiliście cienia wątpliwości - jako pierwszy chcieliście ujrzeć przepis na spaghetti. Bezproblemowo dostosowałam się decyzji i prezentuję danie, które od jakiegoś czasu weszło do czołówki najczęściej robionych w ostatnim miesiącu obiadów.Obiad na szybko? Niektórzy myślą w tym momencie o fast foodzie albo pizzy na telefon. Mi szybki obiad kojarzy się przede wszystkim z
makaronem. Jego uniwersalność i
banalne przygotowanie, które w dodatku umożliwia w ciągu tych kilkunastu minut stworzenie doń całkiem przyzwoitego sosu, wpływają na tę decyzję. Tym razem z
soczewicy i
ciecierzycy, czyli dwie rośliny strączkowe. Do tego
sos pomidorowy i
zioła, bez których w przypadku dań kuchni włoskiej rzadko kiedy
mogę się obejść -
oregano i
bazylia. W niespełna pół godziny powstaje sycące i zdrowe danie, do którego będzie chciało się wracać./2 porcje/- 140g
makaronu spaghetti durum- 1 puszka
pomidorów z puszki- 30g
czerwonej soczewicy- 100g
ciecierzycy z puszki- 1 mała
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1/3
papryczki chilli- 1 łyżka
oleju rzepakowego-
sól,
pieprz-
bazylia-
oreganoSoczewicę gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie.
Cebulę i
czosnek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na
oleju rzepakowym. Kiedy się zrumienią, dorzucamy
pomidory z puszki i pokrojoną papryczkę. Dodajemy
sól,
pieprz,
oregano i
bazylię. Gotujemy ok. 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Dorzucamy
cieciorkę,
soczewicę, następnie mieszamy i dusimy jeszcze 3 minuty.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Przekładamy
makaron na talerze, na to nakładamy sos. Do smaku możemy dodać na wierzch
parmezan lub
ser feta.*można zastąpić go
suchą soczewicą, uprzednio namoczoną, a kolejnego dnia ugotowaną