ßßß

Na facebooku nie pozostawiliście cienia wątpliwości - jako pierwszy chcieliście ujrzeć przepis na spaghetti. Bezproblemowo dostosowałam się decyzji i prezentuję danie, które od jakiegoś czasu weszło do czołówki najczęściej robionych w ostatnim miesiącu obiadów.Obiad na szybko? Niektórzy myślą w tym momencie o fast foodzie albo pizzy na telefon. Mi szybki obiad kojarzy się przede wszystkim z makaronem. Jego uniwersalność i banalne przygotowanie, które w dodatku umożliwia w ciągu tych kilkunastu minut stworzenie doń całkiem przyzwoitego sosu, wpływają na tę decyzję. Tym razem z soczewicy i ciecierzycy, czyli dwie rośliny strączkowe. Do tego sos pomidorowy i zioła, bez których w przypadku dań kuchni włoskiej rzadko kiedy mogę się obejść - oregano i bazylia. W niespełna pół godziny powstaje sycące i zdrowe danie, do którego będzie chciało się wracać./2 porcje/- 140g makaronu spaghetti durum- 1 puszka pomidorów z puszki- 30g czerwonej soczewicy
- 100g ciecierzycy z puszki- 1 mała cebula- 2 ząbki czosnku- 1/3 papryczki chilli- 1 łyżka oleju rzepakowego- sól, pieprz- bazylia- oreganoSoczewicę gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oleju rzepakowym. Kiedy się zrumienią, dorzucamy pomidory z puszki i pokrojoną papryczkę. Dodajemy sól, pieprz, oregano i bazylię. Gotujemy ok. 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Dorzucamy cieciorkę, soczewicę, następnie mieszamy i dusimy jeszcze 3 minuty. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Przekładamy makaron na talerze, na to nakładamy sos. Do smaku możemy dodać na wierzch parmezan lub ser feta.*można zastąpić go suchą soczewicą, uprzednio namoczoną, a kolejnego dnia ugotowaną