ßßß Cookit - przepis na Biszkopt:

Biszkopt:

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam czerwoną porzeczkę za obłędny aromat. Gdyby stworzono linię kosmetyków z taką nutą zapachową, z pewnością stałabym się od niej poważnie uzależniona. Tymczasem, oprócz Aqua Allegoria by Guerlain, pozostaje mi jedynie wcinanie porzeczek w formie tradycyjnej. Lubię dodawać je do ciast i kremów, bo swą cierpkością pięknie przełamują mocną słodycz.
Końcówka sierpnia nie jest typową porą na porzeczki, ale wciąż tu i ówdzie można je jeszcze spotkać. Przepis jest bardzo uniwersalny, bo można doń wykorzystać właściwie wszystkie owoce jagodowe - maliny, jagody, borówki, truskawki - w zależności od bieżącego sezonu oraz osobistych zachcianek smakowych.
Kostka Porzeczkowa
Składniki na blachę o wymiarach ca 30cmx24cm
Biszkopt:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
Krem:
500ml śmietanki kremówki
8 łyżek cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
Owoce:
100-150g czerwonej porzeczki
Wykonanie:
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli.
Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy.
Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i na końcu dodajemy do ciasta.
Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Biszkopt wlewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180C.
Po wystudzeniu ciasto przekrawamy w poprzek na 2 równe części (blaty).
Krem:
Śmietankę kremówkę mocno schładzamy w lodówce.
Żelatynę zalewamy bardzo gorącą wodą, w ilości zapewniającej jej przykrycie. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W razie trudności, możemy ją odrobinę podgrzać, pilnując by nie dopuścić do zagotowania się. Studzimy, od czasu do czasu mieszając.
Kremówkę ubijamy mikserem na sztywno, w trakcie wsypując cukier puder . Łączymy z przestudzoną żelatyną.
Teraz do kremu wrzucamy owoce. Mieszamy.
Owoce:
Płuczemy pod bieżącą wodą. Obrywamy z gron.
Instrukcja montażu:
Na jednym z 2 biszkoptowych blatów rozprowadzamy 3/4 kremu. Przykrywamy drugim blatem, na którym rozsmarowujemy resztę naszego kremu. Schładzamy w lodówce.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2014/08/kostka-porzeczkowa-lub-po-prostu.html