Wykonanie

Przyszła zima, zatem to idealna
pora na
lody, mrożone
szejki i koktajle. Nie wiem dlaczego, ale właśnie w takie chłodne dni, te łakocie smakują mi najbardziej... Mam dla Was prosty, dwuskładnikowy przepis.Potrzebujecie jedynie:
Owoce +
mleko (tradycyjne,
sojowe,
migdałowe, itd.).Wybór
owoców zostawiam Wam - to mogą być
pomarańcze,
banany,
jagody,
truskawki,
ananas czy co aktualnie Wam w duszy gra. Musicie pamiętać -
owoc ma być dojrzały, słodki i smaczny. Bez tego koktajl będzie trzeba dosładzać.Obieramy
owoce ze skórki, rozdzielamy na części (to ważne, inaczej blender mógłby sobie nie poradzić) i mrozimy kilka godzin w woreczkach foliowych. U mnie wybór padł na
pomarańcze...

Kolejno, mrożonki wyjmujemy na jakieś 10 minut, by się lekko rozmroziły, dolewamy
mleka i traktujemy blenderem. Ile tego mleka? Zależy od ilości
owoców i tego jaką konsystencję chcecie uzyskać. Generalnie używam mniej więcej pół szklanki.

U mnie:2 dojrzałe i bardzo słodkie
pomarańcze + pół szklanki
mleka sojowegoWarto eksperymentować - mrożony
banan nadaje się do wszelkich koktajli - tworzy aksamitny smak.
Melon +
banan /
banan +
kiwi, to koktajle prawie idealne.Jeśli macie niesmaczne
owoce, koktajl należy dosłodzić -
miodem,
daktylami,
stewią czy właśnie dojrzałym
bananem (to częsty problem przy mrożonych truskawkach, które praktycznie nie mają smaku).Smacznego i na zdrowie! :)

PS. Też macie złudne (a jakże!) wrażenie, że idzie wiosna? :)
