ßßß
Składniki na 6 porcji :1 kg pręgi wołowej1 duża cebula4 ząbki czosnku50 dag świeżych grzybów (maślaki, prawdziwki)4 łyżki oleju rzepakowego1/4 łyżeczki nasion gorczycyszczypta kuminubutelka jasnego piwałyżeczka miodugarść rodzynekłyżka masłaszczypiorekgrubo zmielony pieprzsólSposób przygotowania:Mięso pokroić w małą kostkę, cebulę posiekać na drobno, czosnek wycisnąć. Grzyby oczyścić, większe pokroić w ćwiartki. (Jeśli kapelusze są większe, wówczas pokroić na mniejsze części).Na patelni rozgrzać połowę oleju i obsmażyć mięso. Oprószyć pieprzem i delikatnie solą, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na pozostałym oleju przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać pokrojone grzyby, przesmażyć stale mieszając. Dodać gorczycę i kumin, wymieszać, doprawić pieprzem i solą, dodać do mięsa.Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Piwo wymieszać z miodem, dodać rodzynki, wstawić do piekarnika i piec, aż mięso będzie miękkie (2 – 3 godziny). Dodać masło, wymieszać, doprawić, posypać świeżym posiekanym na drobno szczypiorkiem.