ßßß Cookit - przepis na Wołowina drwala

Wołowina drwala

nazwa

Wykonanie

14 Września 2014 Gotowanie ze stylem
Wielbiciele grzybów czekają na nie prawie cały rok, bo suszone też smaczne, ale wiadomo, nie ma jak te świeże. A poza tym, ci którzy lubią grzyby jeść, zwykle chętnie też je zbierają, ja niewątpliwie do nich należę. Przepis na wołowinę drwala polecam wszystkim, którzy lubią smak grzybów. Jest to danie bardzo wykwintne, najlepiej smakuje podawane z kaszą gryczaną bądź ryżem.
Wołowina zapiekana z grzybami w marynacie piwno-miodowej
Składniki na 6 porcji :
1 kg pręgi wołowej
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
50 dag świeżych grzybów (maślaki, prawdziwki)
4 łyżki oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki nasion gorczycy
szczypta kuminu
butelka jasnego piwa
łyżeczka miodu
garść rodzynek
łyżka masła
szczypiorek
grubo zmielony pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w małą kostkę, cebulę posiekać na drobno, czosnek wycisnąć. Grzyby oczyścić, większe pokroić w ćwiartki. (Jeśli kapelusze są większe, wówczas pokroić na mniejsze części).
Na patelni rozgrzać połowę oleju i obsmażyć mięso. Oprószyć pieprzem i delikatnie solą, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na pozostałym oleju przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać pokrojone grzyby, przesmażyć stale mieszając. Dodać gorczycę i kumin, wymieszać, doprawić pieprzem i solą, dodać do mięsa.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Piwo wymieszać z miodem, dodać rodzynki, wstawić do piekarnika i piec, aż mięso będzie miękkie (2 – 3 godziny). Dodać masło, wymieszać, doprawić, posypać świeżym posiekanym na drobno szczypiorkiem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_wolowina-drwala.html