Wykonanie
14 Września 2014 Gotowanie ze stylemWielbiciele
grzybów czekają na nie prawie cały rok, bo suszone też smaczne, ale wiadomo, nie ma jak te świeże. A poza tym, ci którzy lubią
grzyby jeść, zwykle chętnie też je zbierają, ja niewątpliwie do nich należę. Przepis na
wołowinę drwala polecam wszystkim, którzy lubią smak
grzybów. Jest to danie bardzo wykwintne, najlepiej smakuje podawane z
kaszą gryczaną bądź
ryżem.
Wołowina zapiekana z
grzybami w marynacie
piwno-miodowej

Składniki na 6 porcji :1 kg
pręgi wołowej1 duża
cebula4 ząbki
czosnku50 dag świeżych
grzybów (
maślaki,
prawdziwki)4 łyżki
oleju rzepakowego1/4 łyżeczki nasion
gorczycyszczypta kuminubutelka
jasnego piwałyżeczka
miodugarść
rodzynekłyżka
masłaszczypiorekgrubo zmielony
pieprzsólSposób przygotowania:
Mięso pokroić w małą kostkę,
cebulę posiekać na drobno,
czosnek wycisnąć.
Grzyby oczyścić, większe pokroić w ćwiartki. (Jeśli kapelusze są większe, wówczas pokroić na mniejsze części).Na patelni rozgrzać połowę
oleju i obsmażyć
mięso. Oprószyć
pieprzem i delikatnie
solą, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na pozostałym
oleju przesmażyć
cebulę i
czosnek. Dodać pokrojone
grzyby, przesmażyć stale mieszając. Dodać
gorczycę i kumin, wymieszać, doprawić
pieprzem i
solą, dodać do
mięsa.Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Piwo wymieszać z
miodem, dodać
rodzynki, wstawić do piekarnika i piec, aż
mięso będzie miękkie (2 – 3 godziny). Dodać
masło, wymieszać, doprawić, posypać świeżym posiekanym na drobno
szczypiorkiem.
