ßßß
Składniki :Biszkopt:1 szklanka mąki tortowej1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej4 jajka¾ szklanki cukru1½ łyżeczki proszku do pieczeniamasło bądź olej roślinny do posmarowania tortownicytortownica o średnicy 21 cm, może być większaKrem:500 g serka mascarpone150 g śmietany 30%1 łyżeczka soku z cytryny120 g mleczka kokosowego3 łyżki cukru pudru1 cały ananas świeży, może być również z puszki1 łyżeczka soku z cytryny5 pełnych łyżek stołowych cukru50 ml likieru kokosowegoPoncz do nasączenia:2 łyżki rumu½ szklanki mocnej esencji herbaty bez cukruSposób przygotowania:Biszkopt:Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę do pieczenia lekko nasmarować masłem i posypać mąką pszenną.Całe jajka utrzeć wraz z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.Mąkę, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną przesiać do oddzielnego naczynia.Do ubitej masy jajecznej dodawać porcjami suche składniki przez cały czas delikatnie mieszając.Masę przelać do formy i piec 15-20 minut, sprawdzając pod koniec pieczenia przez szybę czy ciasto jest zarumienione.Po upieczeniu ciasto pozostawić na około 5 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie uchylić minimalnie drzwiczki i pozostawić ciasto do całkowitego przestygnięcia, po czym przeciąć na 3 warstwy.Krem:Śmietanę ubić na sztywno. Dodać mleczko kokosowe, cukier puder oraz sok z cytryny i miksować na średnich obrotach, aż do połączenia się składników. Odstawić do lodówki.Mus Piña colada:Obranego ananasa pokroić w kostkę (można wykroić środek, jeśli jest zbyt twardy). Przełożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i podgrzewać na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając, aż do częściowego wygotowania się soku. Ananas powinien się nieco rozgotować.Następnie dodać likier kokosowy i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Odstawić do przestygnięcia.Całość zmiksować na gładką masę za pomocą blendera.Wykończenie:Obie warstwy ciasta nasączyć herbatą wymieszaną z rumem (po około 5-6 łyżek stołowych), nałożyć mus Piña colada oraz część kremu mascarpone (pozostawiając około 1/3 jego ilości). Wierzchnią warstwę ciasta nasączyć pączem. Boki oraz wierzch ciasta posmarować równomiernie kremem. Tort udekorować liśćmi ananasa.
