Wykonanie
Tiropity04 Listopada 2013 Gotowanie ze stylemDziś na blogu Tiropity z
fetą,
parmezanem,
koperkiem i
miętą. Greckie
ciasteczka z aromatycznym farszem i delikatnym
ciastem jogurtowym. Nazwa tiropity oznacza dosłownie „placki z serem”, które można także przyrządzić z kupnego
ciasta filo. Idealne na śniadanie, mogą także służyć jako przekąska.Tiropity z
fetą,
koperkiem i
miętą
Składniki na 27 sztuk:Farsz:2
jajka, rozmiar L200 g
sera typu greckiego –
feta1/4 szklanki startego na drobno
parmezanu1 pełna łyżka stołowa posiekanego świeżego
koperku1 łyżka stołowa posiekanych na drobno świeżych liści
miętypieprzCiasto:2 i 2/3 szklanki
mąki pszennej250 g
jogurtu naturalnego1 duże
jajko roztrzepane widelcem1/2 łyżeczki
soliDo posmarowania:1
żółtko3 łyżki
mlekaSposób przygotowania:Farsz:W misce wymieszać
ser fetę, starty
parmezan,
jajka,
koperek i
miętę. Doprawić
pieprzem do smaku, odstawić.Ciasto:Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na oprószonej
mąką stolnicy na placek o grubości 3-4 mm.Z ciasta wycinać krążki o średnicy 8-9 cm. Resztki ciasta rozwałkować i wycinać z nich kolejne krążki, aż do wyczerpania zapasów.Na środek każdego krążka nakładać łyżeczkę farszu, brzegi ciasta skleić i zagnieść widelcem.Tiropity ułożyć na dużej blaszce, następnie nasmarować każdy roztrzepanym
żółtkiem z
mlekiem.Wstawiać do piekarnika i piec około 20 minut partiami, aż tiropity się zarumienią.