ßßß Cookit - przepis na Tiropity

Tiropity

nazwa

Wykonanie

Tiropity
04 Listopada 2013 Gotowanie ze stylem
Dziś na blogu Tiropity z fetą, parmezanem, koperkiem i miętą. Greckie ciasteczka z aromatycznym farszem i delikatnym ciastem jogurtowym. Nazwa tiropity oznacza dosłownie „placki z serem”, które można także przyrządzić z kupnego ciasta filo. Idealne na śniadanie, mogą także służyć jako przekąska.
Tiropity z fetą, koperkiem i miętą
Składniki na 27 sztuk:
Farsz:
2 jajka, rozmiar L
200 g sera typu greckiego – feta
1/4 szklanki startego na drobno parmezanu
1 pełna łyżka stołowa posiekanego świeżego koperku
1 łyżka stołowa posiekanych na drobno świeżych liści mięty
pieprz
Ciasto:
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
250 g jogurtu naturalnego
1 duże jajko roztrzepane widelcem
1/2 łyżeczki soli
Do posmarowania:
1 żółtko
3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Farsz:
W misce wymieszać ser fetę, starty parmezan, jajka, koperek i miętę. Doprawić pieprzem do smaku, odstawić.
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 3-4 mm.
Z ciasta wycinać krążki o średnicy 8-9 cm. Resztki ciasta rozwałkować i wycinać z nich kolejne krążki, aż do wyczerpania zapasów.
Na środek każdego krążka nakładać łyżeczkę farszu, brzegi ciasta skleić i zagnieść widelcem.
Tiropity ułożyć na dużej blaszce, następnie nasmarować każdy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Wstawiać do piekarnika i piec około 20 minut partiami, aż tiropity się zarumienią.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_tiropity.html