ßßß
Składniki :Ciasto kruche:100 g masła2 żółtka1 ½ szklanki mąki pszennej½ łyżeczki proszku do pieczeniaNadzienie:250 g śmietany 18%125 g sera mozzarella w kulce2 jajka1 łyżka mąki pszennejsól najlepiej ziołowapieprzDodatkowo:250 g zielonych szparagów1 cały pomidor1 mała papryka czerwonaforma na tartę o średnicy 28 cmSposób przygotowania:Ciasto:Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtkami oraz rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Zagnieść ciasto a następnie rozwałkować.Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do tarty nasmarować masłem, po czym przełożyć na nią ciasto kruche. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut.Szparagi:Szparagi umyć i odciąć końcówki. W wąskim garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli. Pęczek szparagów zawiązać za pomocą sznurka, po czym ustawić na stojąco tak, aby główki wystawały ponad poziom wody. Końcówki szparagów są delikatne, wystarczy więc, aby nieco zmiękły pod wpływem pary.Nadzienie:Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.Do miski przełożyć śmietanę, wbić jajka, dodać startą mozzarellę, mąkę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie energicznie wymieszać całość za pomocą łyżki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.Paprykę czerwoną umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski. Pomidor opłukać, a następnie pokroić w półplastry.Nadzienie przelać do formy z upieczonym ciastem, na wierzchu ułożyć w dowolny sposób szparagi, pokrojoną paprykę czerwoną oraz pomidor.Tartę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C - 180°C przez 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawić tartę w zamkniętym piekarniku na około 10 minut.