Wykonanie
01 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylemDziś przedstawiam przepis na tartę zapiekaną z
zielonymi szparagami i
mozzarellą na kruchym cieście z dodatkiem
papryki i
pomidorów. Nie wiem czy mówiłam już wcześniej, że uwielbiam
zielone szparagi, zawsze przypominają mi one o zbliżającym się lecie. Nadają one potrawom orzeźwiający i bardzo oryginalny smak.
Tarta to idealny pomysł na solidne śniadanie a nawet obiad. Możemy udekorować ją w dowolny sposób stosując różnego typu warzywa.

Składniki :Ciasto kruche:100 g
masła2
żółtka1 ½ szklanki
mąki pszennej½ łyżeczki
proszku do pieczeniaNadzienie:250 g
śmietany 18%125 g
sera mozzarella w kulce2
jajka1 łyżka
mąki pszennejsól najlepiej
ziołowapieprzDodatkowo:250 g
zielonych szparagów1 cały
pomidor1 mała
papryka czerwonaforma na tartę o średnicy 28 cmSposób przygotowania:Ciasto:Na stolnicy wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
żółtkami oraz rozpuszczonym i przestudzonym
masłem. Zagnieść ciasto a następnie rozwałkować.Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do tarty nasmarować
masłem, po czym przełożyć na nią ciasto kruche. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut.
Szparagi:
Szparagi umyć i odciąć końcówki. W wąskim garnku zagotować
wodę z niewielką ilością
soli. Pęczek
szparagów zawiązać za pomocą sznurka, po czym ustawić na stojąco tak, aby główki wystawały ponad poziom
wody. Końcówki
szparagów są delikatne, wystarczy więc, aby nieco zmiękły pod wpływem pary.Nadzienie:
Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.Do miski przełożyć
śmietanę, wbić
jajka, dodać startą
mozzarellę,
mąkę oraz doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Następnie energicznie wymieszać całość za pomocą łyżki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Paprykę czerwoną umyć pod bieżącą
wodą, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski.
Pomidor opłukać, a następnie pokroić w półplastry.Nadzienie przelać do formy z upieczonym
ciastem, na wierzchu ułożyć w dowolny sposób
szparagi, pokrojoną
paprykę czerwoną oraz
pomidor.Tartę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C - 180°C przez 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawić tartę w zamkniętym piekarniku na około 10 minut.
