ßßß
Składniki :0,5 kg śledzi matiasów (5-6 sztuk)1 łyżeczka płynnego miodu1 łyżeczka musztardy sarepskiej5 kropel sosu sojowego2 łyżki stołowe oleju roślinnegowyciśnięty sok z 1/2 cytrynypieprz do smakuDodatkowo:1 duża cebula1 szklanka oleju roślinnegoPrzyprawy:2 liście laurowe2 suszone owoce ziela anielskiego1 płaska łyżeczka suszonego imbiru5-6 suszonych owoców jałowca1 łyżeczka mielonej kolendry5 goździkówodrobina anyżu oraz kminu rzymskiego (opcjonalnie)Sposób przygotowania:Śledzie pokroić na kawałki. Musztardę wymieszać z miodem, sosem sojowym, olejem roślinnym, pieprzem oraz wyciśniętym sokiem z cytryny, dodać do śledzi i wymieszać.Przyprawy przełożyć na patelnię i ogrzewać 1-2 minuty, aż wydobędą aromaty. Następnie dodać do śledzi i dokładnie wymieszać.Cebulę posiekać na drobno, przełożyć do półmiska i zalać olejem. Dodać śledzie wymieszane z marynatą. Odstawić do lodówki na całą noc.Podawać ze świeżym pieczywem