Wykonanie
20 Marca 2013 Gotowanie ze stylemBardzo smaczne danie składające się z farszu warzywnego, aromatycznych przypraw, duszonego
kurczaka i
ryżu. Plusem wszelkich dań z patelni jest szybkość oraz duża prostota ich wykonania. Jeśli szukacie pomysłu na smaczny i niezbyt czasochłonny obiad to trafiliście idealnie.
Pierś z kurczaka z
currySkładniki na 2 - 3 porcje:200 g
ryżu300 g
piersi z kurczaka1 mała
cukinia2
pomidory średniej wielkości⅓
papryczki chili1
cebula średniej wielkości1
marchew2 łyżki stołowe
oleju rzepakowego½ łyżeczki
curry w proszku½ łyżeczki
kurkumy w proszku½ łyżeczki mielonej
słodkiej paprykipieprz do smaku
sól do smakuSposób przygotowania:Ugotować
ryż.
Pierś z kurczaka oczyścić, umyć pod bieżącą
wodą a następnie pokroić w kostkę.
Cebulę oczyścić i posiekać na drobno.
Marchew pokroić w kwadraty o wymiarach (0,5 x x0,5 cm) a następnie wrzucić do garnka z wrzącą
wodą i gotować przez około 10 minut.
Cukinię i
pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Papryczkę chilli oczyścić z gniazda nasiennego, umyć pod bieżącą
wodą a następnie posiekać na drobno.Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
cebulę, dodać odrobinę
wody i dusić na wolnym ogniu. Następnie dodać
mięso i pokrojoną na drobno
papryczkę chili.Całość przełożyć do garnka, dodać pokrojone
pomidory i
cukinię, doprawić
przyprawami do smaku a następnie gotować pod przykryciem aż warzywa wypuszczą sok tj. około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając.Podawać z ugotowanym
ryżem.