ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem i łososiem

Naleśniki ze szpinakiem i łososiem

nazwa

Wykonanie

03 Maja 2014 Gotowanie ze stylem
Przepis na naleśniki ze szpinakiem, serkiem śmietankowym i łososiem wędzonym. Bardzo oryginalny i pożywny posiłek idealny zarówno na przekąskę jak i na danie główne. Ciasto naleśnikowe przygotowuje się z dodatkiem liści szpinaku, aby nie przyklejało się do patelni co pewien czas należy podlewać je niewielką ilością oleju. Farsz do naleśników może być dowolny, jednak połączenie śmietankowego serka, koperku i wędzonego łososia najlepiej trafia w moje podniebienie.
Naleśniki ze szpinkaiem, łososiem wędzonym
Składniki na 6 porcji :
Ciasto naleśnikowe:
0,5 l mleka lub więcej w zależności od konsystencji ciasta
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej - lub więcej w zależności od konsystencji ciasta
2 łyżki stołowe oleju roślinnego
szczypta soli
150 g szpinaku typu baby
Nadzienie:
100 g serka typu Philadelphia
pęczek świeżego koperku
200 g łososia wędzonego
150 g mieszanki świeżych kolorowych sałat
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Naleśniki:
Szpinak zalać na 1 minutę wrzącą wodą. Następnie odsączyć i pozostawić na sicie.
Mleko wlać do miski. Wbić jajko, następnie stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając za pomocą miksera, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. W zależności od konsystencji ciasta dodać nieco więcej mąki lub mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstą.
Dodać olej oraz szczyptę soli i ponownie zmiksować wszystkie składniki na zmniejszonych obrotach.
Dodać zblanszowany szpinak, całość zblenderować na gładką masę.
Na patelni o średnicy 25 cm rozgrzać odrobinę oleju. Wlać tyle ciasta, aby pokryło całą powierzchnię patelni grubą warstwą. Smażyć na średnim ogniu po minucie z każdej strony.
Naleśniki układać na talerzu jeden na drugim.
Nadzienie:
Mieszankę kolorowych sałat skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.
Koperek posiekać na drobno.
Upieczony naleśnik na jaśniejszej, mniej zielonej stronie posmarować serkiem typu Philadelphia, posypać koperkiem, następnie nałożyć plaster wędzonego łososia; środek wypełnić mieszanką sałat. Zawinąć na kształt rulonu (podobnie jak krokiety).
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_nalesniki-ze-szpinakiem-i-lososiem.html