ßßß Cookit - przepis na Szpinakowe placuszki z wędzonym łososiem

Szpinakowe placuszki z wędzonym łososiem

nazwa

Wykonanie

Naleśniki ze szpinakiem smakują wybornie, kto takie jadł ten wie najlepiej. Tym razem jednak, szpinak i ciasto naleśnikowe wzbogaciłam parmezanem a charakteru
plackom nadaje wędzony łosoś. Całość doskonale komponuje się z kwaśną śmietaną i pachnącym koperkiem. Takie placki można przyrządzić na wczesną kolację lub jako drugie danie na obiad np. z kremową zupą jarzynową z grzankami .
Ilość porcji – 4 (12-14 placków)
Czas wykonania – 25 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki: na placki
300 g świeżych liści szpinaku
3 łyżki startego parmezanu
6 łyżek mąki pszennej
3 jajka
½ szklanki mleka
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki oliwy z oliwek
sól
pieprz
olej do smażenia na sos
½ szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz
oraz
100 g wędzonego łososia
Sposób wykonania:
do kwaśnej śmietany dodajemy pozostałe składniki sosu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki,
szpinak płuczemy, odrywamy łodyżki, osuszamy i przesmażamy na oliwie z oliwek, odstawiamy do wystygnięcia,
do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, dokładnie mieszamy na gładkie ciasto,
szpinak bardzo drobno siekamy lub miksujemy i wraz z parmezanem dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy żeby połączyć składniki, na patelni rozgrzewamy olej (niewielką ilość, jak do smażenia naleśników) a
następnie łyżką nakładamy ciasto formując placuszki o średnicy mniej więcej 8 cm.
placki smażymy z obu stron aż się lekko przyrumienią, na każdym placku układamy płatki łososia i podajemy z sosem śmietanowo-koperkowym
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/01/Szpinakowe-placuszki-z-wedzonym-lososiem.html