Wykonanie
Naleśniki ze
szpinakiem smakują wybornie, kto takie jadł ten wie najlepiej. Tym razem jednak,
szpinak i ciasto naleśnikowe wzbogaciłam
parmezanem a charakteruplackom nadaje
wędzony łosoś. Całość doskonale komponuje się z kwaśną
śmietaną i pachnącym
koperkiem. Takie placki można przyrządzić na wczesną kolację lub jako drugie danie na obiad np. z kremową zupą jarzynową z grzankami .

Ilość porcji – 4 (12-14 placków)Czas wykonania – 25 min.Stopień trudności – łatwy

Składniki: na placki300 g świeżych liści
szpinaku3 łyżki startego
parmezanu6 łyżek
mąki pszennej3
jajka½ szklanki
mleka¼ łyżeczki
gałki muszkatołowej½ łyżeczki
oliwy z oliweksólpieprzolej do smażenia na sos½ szklanki kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżka posiekanego
koperkusólpieprzoraz100 g
wędzonego łososiaSposób wykonania:do kwaśnej
śmietany dodajemy pozostałe składniki sosu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki,
szpinak płuczemy, odrywamy łodyżki, osuszamy i przesmażamy na
oliwie z oliwek, odstawiamy do wystygnięcia,do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
jajka,
mleko,
gałkę muszkatołową,
sól i
pieprz, dokładnie mieszamy na gładkie ciasto,
szpinak bardzo drobno siekamy lub miksujemy i wraz z
parmezanem dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy żeby połączyć składniki, na patelni rozgrzewamy
olej (niewielką ilość, jak do smażenia naleśników) anastępnie łyżką nakładamy ciasto formując placuszki o średnicy mniej więcej 8 cm.placki smażymy z obu stron aż się lekko przyrumienią, na każdym placku układamy
płatki łososia i podajemy z sosem
śmietanowo-
koperkowym