Wykonanie
Farszynki21 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylemPyszne danie obiadowe pochodzące z Warmii i Mazur składające się z ciasta z dodatkiem gotowanych
ziemniaków oraz farszu
mięsnego. Ciasto przygotowuje się podobnie jak na kluski śląskie, uzupełnia farszem i poddaje smażeniu. Farszynki najlepiej smakują w połączeniu z
sosem pieczarkowym bądź
żurawinowym.Farszynki mazurskie z
sosem pieczarkowym
Składniki na 10 fraszynek:Ciasto:1,5 kg
ziemniaków25 dag
mąki ziemniaczanej2
jajka1 płaska łyżeczka
solipieprz do smakuFarsz:300 dag
schabu bez kości2
jajka ugotowane na twardo1 duża
cebula biała
pieprz do smaku
sól do smakuszczypta mielonej
słodkiej paprykiSos pieczarkowy:10 dużych
pieczarek1
cebula średniej wielkości300 ml
śmietany 30%2
liście laurowe3
ziela angielskie1 pełna łyżka stołowa posiekanej świeżej
natki pietruszkisól i
pieprz do smaku
olej bądź
masło do smażenia
cebuli i
pieczarekDodatkowo:świeże liście
bazylii do dekoracji – opcjonalnie
olej do smażenia farszynekSposób przygotowania:
Sos pieczarkowy:
Cebulę oczyścić, a następnie posiekać na drobno.
Pieczarki obrać i pokroić w plastry.Na patelni rozgrzać
olej, podsmażyć
cebulę na rumiany kolor, następnie dodać
pieczarki i dusić, aż do wyparowania nadmiaru
wody.Do rondla wlać
śmietanę, dodać
liść laurowy,
ziele angielskie, podsmażone
pieczarki i
cebulę, doprawić
solą i
pieprzem do smaku, po czym podgrzewać na wolnym ogniu, aż do zagotowania się sosu od czasu do czasu mieszając. Gotować nie dłużej niż 5 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekaną
natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać.Ciasto:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić a następnie ubić za pomocą tłuczka. Przepuścić przez maszynkę i przełożyć na stolnicę. Zrobić wgłębienie, dodać
jajka,
mąkę ziemniaczaną,
sól oraz
pieprz i wyrobić ciasto.Farsz:
Cebulę posiekać na drobno, po czym podsmażyć na patelni z odrobiną
oleju na rumiany kolor.
Mięso oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.Ugotowane na twardo
jajka, podsmażoną
cebulkę oraz
mięso zmielić w maszynce. Doprawić do smaku
solą,
słodką papryką oraz
pieprzem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.Wykończenie:Z ciasta formować kulki wielkości małej
mandarynki, następnie rozwałkować i wykroić nożem prostokąt o wymiarach10 x 7 cm. Na środek prostokątnego ciasta nakładać po 1 łyżce stołowej farszu, a następnie składać i sklejać ze sobą boki ciasta. Jeżeli ciasto przywiera do stolnicy należy podsypać je wówczas
mąką ziemniaczaną.Na patelni rozgrzać średnią warstwę
oleju, po czym smażyć farszynki na wolnym ogniu, aż się zarumienią. Ciasto może pochłaniać dość dużą ilość
oleju, dlatego w czasie smażenia należy uzupełniać na patelni tłuszcz.Farszynki serwować z
sosem pieczarkowym bądź innym, ulubionym. Udekorować świeżymi listkami
bazylii.

