ßßß
Składniki na 10 porcji:50 dag mąki pszennej5 dag świeżych drożdży½ szklanki cukru2 jajka + 1 żółtko do posmarowania¾ szklanki ciepłego, lecz nie gorącego mleka10 dag masła2-3 krople aromatu waniliowego – opcjonalnie½ szklanki świeżych jagódLukier:¾ szklanki cukru pudru2 łyżki zimnej wodySposób przygotowania:Do miseczki wlać mleko, pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki mąki i wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) do wyrośnięcia na około 15-20 minut.Do rozczynu dodać jajka, cukier, 2-3 krople aromatu waniliowego oraz rozpuszczone masło. Początkowo mieszać ciasto za pomocą łyżki dodając stopniowo pozostałą ilość mąki. Następnie wyrabiać ciasto ręcznie tak, by odchodziło od ręki.Od ciasta odrywać fragmenty wielkości małej mandarynki i formować z nich wałeczki. Skręcać po 2 razem, po czym zwijać małe obwarzanki o średnicy 6-8 cm.Do każdego obwarzanka powciskać jagody. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem posmarować obwarzanki roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka.Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, aż obwarzanki się zarumienią. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.Lukier:Cukier puder wymieszać z zimną wodą. Kiedy obwarzanki całkowicie przestygną polać je delikatnie lukrem.
