Wykonanie
08 Lipca 2013 Gotowanie ze stylemSmaki lata dają o sobie znać. Tym razem
pora na
jagody. Przedstawiam bardzo prosty przepis na pyszne kruche ciasto z
jagodami, budyniową pianką oraz kruszonką. W ubiegły weekend podbiło
serca mojej rodziny. Lekkie i delikatne w smaku a jednocześnie kruche ciasto z dodatkiem
jagód smakuje wyśmienicie. Oczywiście do ciasta możemy zastosować także inne
owoce takie jak
maliny,
truskawki bądź
czereśnie, co otwiera furtkę do wielu nowych inspiracji.

Składniki :Ciasto kruche:2½ szklanki
mąki pszennej4 płaskie łyżki
cukru pudru200g
masła1½ łyżeczki
proszku do pieczenia4
żółtkaWarstwa budyniowa:5
białek¾ szklanki
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego (15g)2 opakowania budyniu
śmietankowego (2 x 40g)½ szklanki
oleju słonecznikowegoDodatkowo:500g świeżych
jagódcukier puder do posypaniaforma do pieczenia o wymiarach 28 x 22cmSposób przygotowania:Ciasto kruche:
Mąkę przesiać do miski wraz z
proszkiem do pieczenia oraz
cukrem pudrem. Zrobić wgłębienie, dodać
żółtka oraz
masło i pokroić je delikatnie nożem. Następnie zagnieść ciasto, podzielić na 2 części ( ⅔ i ⅓) i wstawić do zamrażalnika na 20 minut.Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę nasmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Z zamrażalnika wyjąć większą część ciasta, po czym zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej tak, by pokryło dno formy. Delikatnie uklepać palcami. Wstawić do piekarnika na 20 minut, po czym odstawić do przestygnięcia.Wykończenie:
Cukier wymieszać z
cukrem wanilinowym.
Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo po łyżce
cukru. Następnie porcjami dodawać proszek budyniowy cały czas mieszając. Na koniec powoli wlać
olej i mieszać za pomocą miksera aż do całkowitego połączenia się składników.Masę budyniową przelać na upieczone i wystudzone ciasto. Następnie nałożyć równomiernie opłukane i osuszone
jagody wciskając je delikatnie w masę. Wyjąć mniejszą część zamrożonego ciasta, po czym zetrzeć je na grubych oczkach tarki jarzynowej na masę budyniową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C (ja użyłam funkcji termoobiegu) na około 30 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni. Przestudzone ciasto posypać
cukrem pudrem.
