ßßß
Składniki :Ciasto kruche:2½ szklanki mąki pszennej4 płaskie łyżki cukru pudru200g masła1½ łyżeczki proszku do pieczenia4 żółtkaWarstwa budyniowa:5 białek¾ szklanki cukru1 opakowanie cukru wanilinowego (15g)2 opakowania budyniu śmietankowego (2 x 40g)½ szklanki oleju słonecznikowegoDodatkowo:500g świeżych jagódcukier puder do posypaniaforma do pieczenia o wymiarach 28 x 22cmSposób przygotowania:Ciasto kruche:Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Zrobić wgłębienie, dodać żółtka oraz masło i pokroić je delikatnie nożem. Następnie zagnieść ciasto, podzielić na 2 części ( ⅔ i ⅓) i wstawić do zamrażalnika na 20 minut.Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Z zamrażalnika wyjąć większą część ciasta, po czym zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej tak, by pokryło dno formy. Delikatnie uklepać palcami. Wstawić do piekarnika na 20 minut, po czym odstawić do przestygnięcia.Wykończenie:Cukier wymieszać z cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru. Następnie porcjami dodawać proszek budyniowy cały czas mieszając. Na koniec powoli wlać olej i mieszać za pomocą miksera aż do całkowitego połączenia się składników.Masę budyniową przelać na upieczone i wystudzone ciasto. Następnie nałożyć równomiernie opłukane i osuszone jagody wciskając je delikatnie w masę. Wyjąć mniejszą część zamrożonego ciasta, po czym zetrzeć je na grubych oczkach tarki jarzynowej na masę budyniową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C (ja użyłam funkcji termoobiegu) na około 30 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.