ßßß Cookit - przepis na Cannelloni ze szpinakiem i mozarellą

Cannelloni ze szpinakiem i mozarellą

nazwa

Wykonanie

20 Marca 2013 Gotowanie ze stylem
Cannelloni to nic innego jak rurki makaronowe wypełnione farszem, polane sosem oraz posypane startym serem. Jak się okazuje ten włoski makaron możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z farszem mięsnym jak i wegetariańskim, najlepiej komponuje się z sosem pomidorowym bądź beszamelowym.
Cannelloni ze szpinakiem i mozarellą
Składniki na 3 porcje:
1 cebula średniej wielkości
2 ząbki czosnku
400 g świeżych liści szpinaku
1 opakowanie pomidorów w puszce w sosie pomidorowym
12 sztuk makaronu cannelloni
1 opakowanie twarożku ziołowego do kanapek - (120-150g)
125 g sera mozzarella w kulce
olej rzepakowy do smażenia
1 łyżeczka suszonego oregano
1½ łyżeczki suszonej bazylii
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Farsz:
Jeżeli szpinak jest świeży, należy go poddać blanszowaniu (zanurzyć we wrzącej wodzie na minutę a następnie wyjąć na talerz). Mrożony szpinak wcześniej rozmrozić.
Cebulę posiekać na drobno.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę oraz starty na drobno czosnek i dusić do miękkości. Dodać szpinak oraz połowę sosu pomidorowego i podgrzewać na małym ogniu aż do częściowego wygotowania się sosu.
Następnie dodać oregano, ½ łyżeczki suszonej bazylii, odrobinę pieprzu, soli oraz twarożek, dokładnie wymieszać.
Sos pomidorowy:
Pozostałą część pomidorów z puszki wraz z sosem zblenderować na gładki sos, dodać pieprz oraz łyżeczkę bazylii, po czym wszystko razem dokładnie wymieszać.
Do żaroodpornego naczynia wlać 4 łyżki sosu pomidorowego.
Makaron cannelloni moczyć przez 3 minuty w naczyniu z gorącą, przegotowaną wodą. Następnie każdą rurkę makaronu pojedynczo nadziewać farszem i układać w naczyniu z sosem pomidorowym.
Cannelloni zalać resztą sosu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° na 15 - 20 minut bez przykrycia.
W czasie pieczenia zetrzeć mozzarellę na grubych oczkach tarki jarzynowej. Po tym czasie poprószyć cannelloni serem i piec jeszcze około 10 minut, aż ser się zarumieni.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_cannelloni-ze-szpinakiem-i-mozarella.html