Wykonanie
20 Marca 2013 Gotowanie ze stylem
Cannelloni to nic innego jak rurki
makaronowe wypełnione farszem, polane sosem oraz posypane
startym serem. Jak się okazuje ten włoski
makaron możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z farszem mięsnym jak i wegetariańskim, najlepiej komponuje się z
sosem pomidorowym bądź beszamelowym.
Cannelloni ze
szpinakiem i
mozarelląSkładniki na 3 porcje:1
cebula średniej wielkości2 ząbki
czosnku400 g świeżych liści
szpinaku1 opakowanie
pomidorów w puszce w
sosie pomidorowym12 sztuk
makaronu cannelloni1 opakowanie
twarożku ziołowego do kanapek - (120-150g)125 g
sera mozzarella w kulce
olej rzepakowy do smażenia1 łyżeczka
suszonego oregano1½ łyżeczki suszonej
bazyliisól do smaku
pieprz do smakuSposób przygotowania:Farsz:Jeżeli
szpinak jest świeży, należy go poddać blanszowaniu (zanurzyć we wrzącej wodzie na minutę a następnie wyjąć na talerz).
Mrożony szpinak wcześniej rozmrozić.
Cebulę posiekać na drobno.Na patelni rozgrzać
olej, dodać
cebulę oraz starty na drobno
czosnek i dusić do miękkości. Dodać
szpinak oraz połowę
sosu pomidorowego i podgrzewać na małym ogniu aż do częściowego wygotowania się sosu.Następnie dodać
oregano, ½ łyżeczki suszonej
bazylii, odrobinę
pieprzu,
soli oraz
twarożek, dokładnie wymieszać.
Sos pomidorowy:Pozostałą część
pomidorów z puszki wraz z sosem zblenderować na gładki sos, dodać
pieprz oraz łyżeczkę
bazylii, po czym wszystko razem dokładnie wymieszać.Do żaroodpornego naczynia wlać 4 łyżki
sosu pomidorowego.
Makaron cannelloni moczyć przez 3 minuty w naczyniu z gorącą, przegotowaną
wodą. Następnie każdą rurkę
makaronu pojedynczo nadziewać farszem i układać w naczyniu z
sosem pomidorowym.
Cannelloni zalać resztą sosu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° na 15 - 20 minut bez przykrycia.W czasie pieczenia zetrzeć
mozzarellę na grubych oczkach tarki jarzynowej. Po tym czasie poprószyć
cannelloni serem i piec jeszcze około 10 minut, aż
ser się zarumieni.