Wykonanie
Kilka dni temu natknęłam się na przepis na domową Nutellę robioną z
awokado i słodkiego
kakao. Nie był to pierwszy raz, kiedy przeczytałam o tym ciekawym pomyśle, ale dotąd nie
brałam go pod uwagę ze względu na alergię. Jednak gdy robiłam ciasto
bananowe ze
śliwkami, w którym wykorzystałam karob, pomyślałam: "a może warto spróbować?"Nie wiem czy istnieje zdrowsza wersja
kremu czekoladowego. Zamiast
cukru użyłam
miodu, o wartościach odżywczych karobu już
pisałam, a
awokado jest z kolei
owocem o ogromnym potencjalne zdrowotnym - zawiera bardzo dużą ilość tak korzystnych dla organizmu tłuszczy jednonienasyconych i omega-3, minerałów i witamin, m.in. A, B, E.
Awokado dzięki zawartości tłuszczy pozytywnie wpływa na pracę mózgu, oczu i
serca, zmniejsza też ryzyko wystąpienia cukrzycy i poprawia przyswajanie minerałów. Z kolei wysoka zawartość potasu obniża ciśnienie
krwi.
Owoc ten ma też właściwości przeciwnowotworowe.Pastę robi się dosłownie 3 minuty, a
daje masę radości i co ważniejsze - nie uczula!Czego potrzebujesz?- 1 dojrzałe
awokado- 3 łyżeczki karobu- 1 łyżka
miodu- 1 łyżka
mleka roślinnego/krowiego- szczypta
soliAwokado obieramy i wraz z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera.To wszystko! Kromkę
chleba z kremem można posypać jeszcze
płatkami migdałów czy
słonecznikiem.
źródła: http://www.naturalnews.com/040067_avocado_cancer_prevention_superfood.html