Wykonanie
Szaleństwo
dyniowe w pełni.. więc zastanawiałam się co by tu jeszcze z
dynią zrobić. Potrzeba
matką wynalazków - jak to mówią... I oto w domu zabrakło
chleba. Wujek google pospieszył z pomocą, podrzucił przepis na ładny
chleb dyniowy. Zakasałam rękawy i oto co otrzymałam.
Chleb jest smaczny, mięciutki, a dodatkowo - jeśli
zrobi się go z wystarczająco pomarańczowej dyni (robiłam z hokkaido) - staje się
pomarańczowy. Dyni prawie w smaku nie czuć - raczej tylko jej posmak - gdzieś daleko daleko. Można więc jeść go w najróżniejszych
smakowych połączeniach.Przepis, który zamieszczam - to
chleb z 1 kg
mąki - więc nastawcie się na naprawdę spory bochen
chleba.
Składniki:1 kg
mąki1,5 łyżeczki
soli12 g suszonych droższy instant300 g dyni250 ml ciepłego
mleka + 2 łyżki
mleka do posmarowania
chleba1,5 szklanki ciepłej
wodygarść
płatków owsianychgarść rozdrobnionych
płatków migdałowychziarna do posypania
chleba (np
sezam i
słonecznik)Wykonanie :
Dynię pokroić, ułożyć na blasze, lekko pokropić
olejem i przyprawić. Piec w 180st ok 20 minut.Po tym czasie odkroić skórkę (jeśli trzeba, ja tym razem nawet z hokkaido zdjęłam).Następnie
dynię zmiksować z ciepłym
mlekiem (ew. odrobiną
wody, jesli nadal będzie zbyt gęste by się dobrze zmiksować). Powinnien powstać delikatny mus
dyniowy. Ważne by był on ciepły. (przykładowo jeśli mamy zimną
dynię, to należy dodać bardzo ciepłe
mleko)Do miski wsypać
mąkę,
sól,
drożdze. Dodać mus
dyniowy,
migdały,
płatki owsiane. I zagniatać, powoli dodając ciepłą
wodę. Ciasto wyrabiać ok 5 minut - aż będzie jędrne i będzie odchodziło od rąk. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.Następnie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, uformować kulę, posmarować
mlekiem, posypać ziarnami i odstawić jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia.Piec w 190st 35-40 minut.
Wydrukuj przepis