ßßß Cookit - przepis na Chleb dyniowy - pomarańczowy

Chleb dyniowy - pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Szaleństwo dyniowe w pełni.. więc zastanawiałam się co by tu jeszcze z dynią zrobić. Potrzeba matką wynalazków - jak to mówią... I oto w domu zabrakło chleba. Wujek google pospieszył z pomocą, podrzucił przepis na ładny chleb dyniowy. Zakasałam rękawy i oto co otrzymałam.
Chleb jest smaczny, mięciutki, a dodatkowo - jeśli zrobi się go z wystarczająco pomarańczowej dyni (robiłam z hokkaido) - staje się pomarańczowy. Dyni prawie w smaku nie czuć - raczej tylko jej posmak - gdzieś daleko daleko. Można więc jeść go w najróżniejszych smakowych połączeniach.
Przepis, który zamieszczam - to chleb z 1 kg mąki - więc nastawcie się na naprawdę spory bochen chleba.
Składniki:
1 kg mąki
1,5 łyżeczki soli
12 g suszonych droższy instant
300 g dyni
250 ml ciepłego mleka + 2 łyżki mleka do posmarowania chleba
1,5 szklanki ciepłej wody
garść płatków owsianych
garść rozdrobnionych płatków migdałowych
ziarna do posypania chleba (np sezam i słonecznik)
Wykonanie :
Dynię pokroić, ułożyć na blasze, lekko pokropić olejem i przyprawić. Piec w 180st ok 20 minut.
Po tym czasie odkroić skórkę (jeśli trzeba, ja tym razem nawet z hokkaido zdjęłam).
Następnie dynię zmiksować z ciepłym mlekiem (ew. odrobiną wody, jesli nadal będzie zbyt gęste by się dobrze zmiksować). Powinnien powstać delikatny mus dyniowy. Ważne by był on ciepły. (przykładowo jeśli mamy zimną dynię, to należy dodać bardzo ciepłe mleko)
Do miski wsypać mąkę, sól, drożdze. Dodać mus dyniowy, migdały, płatki owsiane. I zagniatać, powoli dodając ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać ok 5 minut - aż będzie jędrne i będzie odchodziło od rąk. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Następnie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, uformować kulę, posmarować mlekiem, posypać ziarnami i odstawić jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia.
Piec w 190st 35-40 minut.
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2015/10/chleb-dyniowy-pomaranczowy.html