Wykonanie
Jakiś czas temu upiekłam po raz pierwszy
chleb na dyni . Wyszedł piękny i pyszny, z lekkim posmakiem dyni. To wiecie.Ale zaraz 2 dni później, albo równie szybko, potrzebowałam znów
chleb upiec. Tym razem w domu dyni nie było, więc zamiast niej, w
chlebie wylądowały ugotowane
ziemniaki. ... Jak to z historiami bywa - ten właśnie
chleb ziemniaczany na naszym
stole od tej
pory często gości. Wyrasta niesamowicie. Jest piękny i aromatyczny. I smaczny przez conajmniej 3 dni (więcej nie udało nam się jeszcze sprawdzić, bo jest zjadany).Jeszcze tylko jest taka uwaga, że piekę go z całego kilograma
mąki w jednym kawałku. Co w efekcie dziś spowodowało, że w środku
chleb był niedopieczony (za szybko chciałam go już
mieć... ). Zastanawiam się nad tym by piec 2 mniejsze
chlebki... Ale to jeszcze zobaczę.Teraz czas na przepis
Składniki:1 kg
mąki1,5 łyżeczki
soli12 g suszonych droższy instant300 g ugotowanych
ziemniaków (ok 4 sztuki)250 ml ciepłego
mleka + 2 łyżki
mleka do posmarowania
chleba1,5 szklanki ciepłej
wody1 szklanka
płatków owsianychziarna do posypania
chleba (np
sezam i
siemie lniane)Wykonanie :
Ziemniaki zmiksować z ciepłym
mlekiem tak by uzyskać ciepłą masę.Do miski wsypać
mąkę,
sól,
drożdze. Dodać masę ziemniaczaną i
płatki owsiane. I zagniatać, powoli dodając ciepłą
wodę. Ciasto wyrabiać ok 5 minut - aż będzie jędrne i będzie odchodziło od rąk. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.Następnie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, uformować kulę, posmarować
mlekiem, posypać ziarnami i odstawić jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia.Piec w 190st 35-40 minut.Ciasto mocno rośnie, więc polecam po ok 10 minutach pieczenia, mocno naciąć
chleb od góry - wtedy pęknie wzdłuż nacięć.
Wydrukuj przepis