Wykonanie
czyli sposób na szybkie, bezmleczne śniadankoCzas na kolejną odsłonę bezmlecznego
jogurtu chia, który świetnie nadaje się dla alergików, osób z nietolerancją laktozy, weganów, czy po prostu dla osób dbającym o zdrowie. Nasionka chia, o których wspominałam już we wcześniejszym przepisie na
jogurt click są bombą zdrowia bogatą w kwasy Omega 3 i 6 w optymalnych proporcjach i szereg innych cudeniek, jak błonnik, wapń czy witaminy.Bardzo wygodne jest dla mnie to, że szykuję sobie wszystko wieczorem, rano tylko miksuję ziarenka z
mlekiem roślinnym i
owocami i dodaję garść dodatków i gotowe! Nie zastanawiam się rano co zrobię na śniadanie i czy zdążę je w ogóle zjeść.
Jogurt ten nadaję się również na zabranie ze sobą do pracy czy szkoły, należy jedynie go zmiksować a resztę zapakować do osobnego pudełeczka a później całość połączyć.Smacznie, zdrowo i kolorowo :)Składniki2 łyżki nasion chia200 ml
mleka roślinnego - u mnie owsiane
waniliowe (Rossmann)garść
truskawek2 łyżki
płatków ryżowychkilka
orzechów włoskichłyżeczka
dżemu malinowego bez
cukru (u mnie symbio)
bakalie i inne dodatki wg uznania (
płatki owsiane,
migdały, popping z
amarantusa,
wiórki kokosowe itp.)

WykonanieNa noc lub ok. 20 min przed planowanym jedzeniem wsypujemy nasiona chia do
mleka roślinnego i czekamy aż
zrobi się z niego
galaretka.
Płatki ryżowe zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok.3 minut pod przykryciem. W tym czasie miksujemy nasze
mleko z
truskawkami. Do miseczki dajemy namoczony
ryż i wszystkie pozostałe dodatki i zalewamy to
mlekiem. Dodajemy kilka pokrojonych w plasterki
truskawek - nie tylko do dekoracji, ale przede wszystkim dla smaku. Można śmiało użyć mrożonych
truskawek lub innych
owoców, tylko je wcześniej rozmroźmy bo nie chcemy shake'a na śniadanie ;)Polecam, zdrowo szybko i smacznie.