Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!PysznotkaAutor MagdaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)Pysznotka - składniki:40 dag mąki20 dag margaryny16 dag cukru pudru4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki amoniaku do ciast i deserów2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany15 dag orzechów włoskich posiekanych drobniutkodżem z czarnej porzeczki (do posmarowania kruchego ciasta) Do masy: budyń śmietankowymasło roślinne w kostce.Pysznotka - sposób przygotowania: Amoniak rozpuścić w śmietanie na kilka minut przed zrobieniem ciasta. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części i rozwałkować 2 placki. Jedną część (spód) upiec a po ostygnięciu posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Drugą część (górna część) wyłożyć na blaszce a następnie ubić pianę z białek, szklanką cukru, łyżeczką mąki ziemniaczanej i wyłożyć na cieście , posypać posiekanymi orzechami włoskimi po czym zapiec w piekarniku. Masa:budyń śmietankowy ugotować i wystudzić. Masło roślinne utrzeć z budyniem.Na upieczony spód posmarowany dżemem porzeczkowym wyłożyć masę po czym nałożyć na nią górną część ciasta z pianą i orzechami.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu