ßßß Cookit - przepis na Pavlova

Pavlova

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Pavlova
Autor Margaret Adamson
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia australijska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (9 głosów)
Pavlova - składniki:
4 białka (o temperaturze pokojowej)
szczypta soli
250 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu (najlepiej z białego wina)
aromat waniliowy
300 ml dobrze ubitej śmietany
owoce
Pavlova - sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, na którym uprzednio należy narysować koło o średnicy 20 cm. Białka ubić, dodając szczyptę soli, a gdy piana będzie sztywna, wsypać cukier w trzech porcjach i po każdej ubijać. Posypać mąką ziemniaczaną, pokropić octem i wanilią i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę do pieczenia w obrębie wyrysowanego koła, wygładzić wierzch i brzegi, całość powinna mieć wysokość ok. 7 cm. Obniżyć temperaturę do 150 st. C. i piec przez godzinę i 15 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim pavlovę do wystygnięcia. Wyłożyć na talerz, nałożyć bitą śmietanę i owoce.
Tropem Pavlovej
atak. W 1926 roku Pavlova gościła także w Autralii. Ponadto twierdzą, iż desery z ubitych białek nie są wynalazkiem ani nowozelandzkim, ani też australijskim. Jednak ich zdaniem tort w takiej postaci, jaką znamy dziś, to dzieło Berta Sache, który udoskonalił znany już przepis m.in. dodając do składu
Delicje stworzone dla kobiet
zaskoczeniu sióstr, deser bardzo zasmakował gościom hotelu, a z biegiem lat stał się znakiem rozpoznawczym pensjonatu. Zobacz przepis na Tartę Tatin Pavlova, czyli bezowy tort z bitą śmietaną i owocami zawdzięcza swą nazwę rosyjskiej baletnicy Annie Pavlovej. Deser powstał w latach 20. XX wieku, po tourn
Sezonownik Ugotuj.to: Lipiec
.
Tort Marty
Tort najczęściej jest okrągły. Reszta jest fantazją cukiernika. Kto wymyślił tort Pavlova ? Jaka jest jego historia? Kto upiekł tort po raz pierwszy i gdzie? Według wersji australijskiej deser został wymyślony w 1935 roku przez kucharza Herberta Sachese'a z Perth. Do tortu jednak przyznaje się
Truskawki
może jednak bez ciasteczek...Wypróbujcie przepis na tort bezowy Pavlova albo przepis na naleśniki francuskie z truskawkami oraz inne przepisy na truskawki serwisu Ugotuj.to.
Blogerzy od kuchni: Smakiem...
przede wszystkim. Uwielbiam oglądać je przed snem i marzyć o jedzeniu.Popisowe danie: Innymi cieszę Rodzinę, innymi chcę cieszyć Gości; ciągle chcę próbować nowego; nie mam stałego kanonu. Popisowa jest Pavlova, tajskie curry, kurczak w pomidorach, zupa cebulowa, i... nasze polskie bitki
Truskawki
Wypróbujcie przepis na tort bezowy Pavlova albo przepis na naleśniki francuskie z truskawkami oraz inne przepisy na truskawki serwisu Ugotuj.to. Truskawki nie dla dzieci łączę z czerwonym winem, młodym, rześkim, pachnącym owocami. Pokrojone w plasterki, posypuję cukrem, po chwili zalewam winem i
Świąteczne inspiracje z różnych stron świata
mazurkowy lub do kruchych babeczek i wstawić na 10-15 minut do średnio gorącego piekarnika (120 st. C), aby się delikatnie zapiekł. Autor: Agnieszka Kręglicka Beza Pavlova swoją nazwę wzięła od nazwiska rosyjskiej primabaleriny - Anny Pawłowej. Ten bezowy tort z bitą śmietaną i owocami, to świąteczny
Więcej o Pavlova
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5408721/pavlova/p