ßßß
Pierwszy raz w życiu robiłam Pavlovę i udała mi się :) także dumna przedstawiam Wam moją bezę.Skorzystałam z przepisu z bloga Moje wypieki (klik) .Składniki :6 białek300 g drobnego cukru1 łyżeczka octu z białego wina1 łyżeczka mąki ziemniaczanej400 ml śmietany 30 %borówki amerykańskiemalinycukier puderPrzygotowanie :Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.Dodaję po łyżce cukru, nie przerywając miksowania.Dodaję ocet oraz mąką ziemniaczaną i ponownie miksuję.Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 26 cm.Układam pianę w okręgu, zgarniając boki do góry.Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni , po 5 minutach - zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę 90 minut.Uchylam lekko drzwi piekarnika i studzę bezę.Powinno się jak najdłużej studzić w piekarniku, mi jednak się śpieszyło więc studziłam około 40 minut w piekarniku a następnie około 90 minut na zewnątrz.Śmietanę ubiłam na sztywno, dodałam 2 płaskie łyżki cukru pudru.Ubitą śmietanę wyłożyłam na bezę , ułożyłam maliny i borówki, opruszyłam cukrem pudrem.I gotowe :) Była pyszna !!!!