ßßß
Nazwa tortu pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej dla której przygotowano ten deser po raz pierwszy podczas jej wizyty w Australii ok.1926 roku.Wykonanie nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać.Potrzebne będą:6 schłodzonych białekszczypta soli300g cukru, drobny kryształ lub puder (ja zwykły cukier rozdrabniam mikserem lub w moździerzu)1 łyżeczka octu winnego białego1 łyżeczka mąki ziemniaczanejśmietana kremówka 30-36% mocno schłodzona (ok 500ml to już trzeba dozować na oko)0,5 szklanki cukru pudru do osłodzenia śmietanyżelfixpapier do pieczenia i ołówekPrzygotowanie:nagrzewamy piekarnik do ok.180 o C na płaskiej blasze kładziemy papier do pieczenia i rysujemy na nim koło o średnicy 24-25cm (jeśli chcemy jeden duży tort) lub 6 kółek wielkości średniego spodeczka (otrzymamy wtedy 3 torciki piętrowe takie jak na zdjęciu, ważne tylko by zachować odstępy między nimi bo beza rośnie)schłodzone białka z solą ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier ciągle mieszającnastępnie dodajemy ocet i mąkę ziemniaczanąmasę wykładamy delikatnie łyżką na przygotowany pergaminwkładamy do piekarnika i pieczemy 5 min w 180 o C a następnie ok.godzinę w 150 o Caby beza nie zbrązowiała z wierzchu po ok10min pieczenia można ją przykryć papierempo zakończonym pieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy uchylony, aby beza wyschła, najlepiej upiec ją wieczorem dzień wcześniejwykładamy bezę na talerz do góry nogami, zdejmujemy delikatnie papierubijamy śmietanę z cukrem, aby ubiła się na sztywno można dodać żelfix (ok.2-3 łyżeczki)wykładamy ją na bezę (jeśli robimy propozycję ze zdjęcia to układamy beza, śmietana, beza, śmietana)górę przyozdabiamy owocami, można dodać też konfiturę owocową lub pomiędzy blaty bezowe dodać masy kajmakowej (jak na zdjęciu, choć ta wersja jest bardzo słodka)śmietanę z owocami dobrze jest wyłożyć na bezę godzinę przed podaniem i schłodzić w lodówce


Dodam tylko nieskromnie, że deser przygotowany wg.tego przepisu jest smaczniejszy niż ten serwowany w katowickiej restauracji Kryształowa Magdy Gessler.Smacznego;)