ßßß Cookit - przepis na Przez żołądek do serca, czyli tort Pavlovej

Przez żołądek do serca, czyli tort Pavlovej

nazwa

Wykonanie

Już w czwartek święto zakochanych czyli walentynki. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na niespodziankę dla ukochanej osoby proponuję tort Pavlovej. Po pierwsze dlatego, że jest pyszny, a po drugie dlatego, że niespodzianka przygotowana własnoręcznie i z miłością jest więcej warta niż najdroższy prezent.
Nazwa tortu pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej dla której przygotowano ten deser po raz pierwszy podczas jej wizyty w Australii ok.1926 roku.
Wykonanie nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać.
Potrzebne będą:
6 schłodzonych białek
szczypta soli
300g cukru, drobny kryształ lub puder (ja zwykły cukier rozdrabniam mikserem lub w moździerzu)
1 łyżeczka octu winnego białego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
śmietana kremówka 30-36% mocno schłodzona (ok 500ml to już trzeba dozować na oko)
0,5 szklanki cukru pudru do osłodzenia śmietany
żelfix
papier do pieczenia i ołówek
Przygotowanie:
nagrzewamy piekarnik do ok.180 o C na płaskiej blasze kładziemy papier do pieczenia i rysujemy na nim koło o średnicy 24-25cm (jeśli chcemy jeden duży tort) lub 6 kółek wielkości średniego spodeczka (otrzymamy wtedy 3 torciki piętrowe takie jak na zdjęciu, ważne tylko by zachować odstępy między nimi bo beza rośnie)
schłodzone białka z solą ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier ciągle mieszając
następnie dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną
masę wykładamy delikatnie łyżką na przygotowany pergamin
wkładamy do piekarnika i pieczemy 5 min w 180 o C a następnie ok.godzinę w 150 o C
aby beza nie zbrązowiała z wierzchu po ok10min pieczenia można ją przykryć papierem
po zakończonym pieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy uchylony, aby beza wyschła, najlepiej upiec ją wieczorem dzień wcześniej
wykładamy bezę na talerz do góry nogami, zdejmujemy delikatnie papier
ubijamy śmietanę z cukrem, aby ubiła się na sztywno można dodać żelfix (ok.2-3 łyżeczki)
wykładamy ją na bezę (jeśli robimy propozycję ze zdjęcia to układamy beza, śmietana, beza, śmietana)
górę przyozdabiamy owocami, można dodać też konfiturę owocową lub pomiędzy blaty bezowe dodać masy kajmakowej (jak na zdjęciu, choć ta wersja jest bardzo słodka)
śmietanę z owocami dobrze jest wyłożyć na bezę godzinę przed podaniem i schłodzić w lodówce
Dodam tylko nieskromnie, że deser przygotowany wg.tego przepisu jest smaczniejszy niż ten serwowany w katowickiej restauracji Kryształowa Magdy Gessler.
Smacznego;)
Źródło:http://www.moimzdaniem.be/2013/02/przez-zoadek-do-serca-czyli-tort.html