Wykonanie
Już w czwartek święto zakochanych czyli walentynki. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na niespodziankę dla ukochanej osoby proponuję tort Pavlovej. Po pierwsze dlatego, że jest pyszny, a po drugie dlatego, że niespodzianka przygotowana własnoręcznie i z miłością jest więcej warta niż najdroższy prezent.

Nazwa
tortu pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej dla której przygotowano ten deser po raz pierwszy podczas jej wizyty w Australii ok.1926 roku.Wykonanie nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać.Potrzebne będą:6 schłodzonych
białekszczypta
soli300g
cukru, drobny kryształ lub puder (ja zwykły
cukier rozdrabniam mikserem lub w moździerzu)1 łyżeczka
octu winnego białego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejśmietana kremówka 30-36% mocno schłodzona (ok 500ml to już trzeba dozować na oko)0,5 szklanki
cukru pudru do osłodzenia
śmietanyżelfixpapier do pieczenia i ołówekPrzygotowanie:nagrzewamy piekarnik do ok.180 o C na płaskiej blasze kładziemy papier do pieczenia i rysujemy na nim koło o średnicy 24-25cm (jeśli chcemy jeden duży tort) lub 6 kółek wielkości średniego spodeczka (otrzymamy wtedy 3 torciki piętrowe takie jak na zdjęciu, ważne tylko by zachować odstępy
między nimi bo
beza rośnie)schłodzone
białka z
solą ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy
cukier ciągle mieszającnastępnie dodajemy
ocet i
mąkę ziemniaczanąmasę wykładamy delikatnie łyżką na przygotowany pergaminwkładamy do piekarnika i pieczemy 5 min w 180 o C a następnie ok.godzinę w 150 o Caby
beza nie zbrązowiała z wierzchu po ok10min pieczenia można ją przykryć papierempo zakończonym pieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy uchylony, aby
beza wyschła, najlepiej upiec ją wieczorem dzień wcześniejwykładamy
bezę na talerz do góry nogami, zdejmujemy delikatnie papierubijamy
śmietanę z
cukrem, aby ubiła się na sztywno można dodać żelfix (ok.2-3 łyżeczki)wykładamy ją na
bezę (jeśli robimy propozycję ze zdjęcia to układamy
beza,
śmietana,
beza,
śmietana)górę przyozdabiamy
owocami, można dodać też
konfiturę owocową lub pomiędzy blaty
bezowe dodać masy kajmakowej (jak na zdjęciu, choć ta wersja jest bardzo słodka)
śmietanę z
owocami dobrze jest wyłożyć na
bezę godzinę przed podaniem i schłodzić w lodówce




Dodam tylko nieskromnie, że deser przygotowany wg.tego przepisu jest smaczniejszy niż ten serwowany w katowickiej restauracji Kryształowa
Magdy Gessler.Smacznego;)