Wykonanie
Jeśli kochacie
bezę,
truskawki i
bitą śmietanę, a jednocześnie macie ogromne obawy, czy rolada bezowa może się udać,
powiem krótko: obawy zostawiamy przed progiem kuchni, i marsz do pieczenia! To, że się uda - jest pewne, że pokochają ją Wasi goście - jeszcze pewniejsze. O ile podacie ją gościom! Zapewniam, że po spróbowaniu kawałka przepadniecie i zechcecie ją zjeść w samotności. Właśnie dlatego nie próbujcie jej wcześniej! Ta rolada pobudza egozim i instynkt drapieżnika! Przepis w całości zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki .
Składniki (blacha 24x34 cm):- 4
białka,- szczypta
soli,- 230 g
cukru pudru,- 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej,- 1 łyżeczka
octu winnego,- 200 ml
śmietany kremowej (30-36%),- 1 łyżka
cukru pudru,- ok. 400 g
truskawek.
Białka oddzielamy od
żółtek,
żółtka wykorzystujemy do czegoś innego.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem
soli. Mniej więcej w połowie ubijania malutkimi partiami dodajemy
cukier puder, nie przerywając ubijania. Na sam koniec dodajemy
ocet oraz
mąkę. Masa bezowa powinna być lśniąca i sztywna.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ubitą pianę umieszczamy na papierze, wyrównujemy (na kształt prostokątnej blachy). Wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika, pieczemy 20-25 minut (najlepiej z funkcją termoobiegu).Po upieczeniu na blacie rozkładamy nowy kawałek papieru do pieczenia, wyjmujemy
bezę, układamy na nowym papierze tak, by spód był na górze. Papier z pieczenia delikatnie odrywamy z wierzchu. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.W tym czasie myjemy
truskawki, odrywamy szypułki, kroimy w kosteczkę, a następnie umieszczamy na sitku, by pozbyć się nadmiaru soku.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem
cukru pudru.Na całkowicie zimnej
bezie wykładamy ubitą
śmietanę, a na niej
truskawki (zostawiamy ok. 3 cm wolnego miejsca - od krótszego
boku). Roladę delikatnie zwijamy (od krótszego
boku, wzdłuż długiego aż do
boku, przy którym zostawiliśmy wcześniej 3 cm wolnego miejsca), pomagając sobie papierem pod
spodem (nie chwytamy za roladę, tylko za papier - w przeciwnym wypadku może popękać). Zwijamy ją dość luźno, by nadzienie nie wypłynęło. Gotową roladę wstawiamy do lodówki. Następnego dnia jest najlepsza. Można przechowywać w lodówce przez 2 dni. Smacznego!
Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin
owocowych