ßßß Cookit - przepis na Bardzo truskawkowa Pavlova

Bardzo truskawkowa Pavlova

nazwa

Wykonanie

Dzieci wyjechały na wakacje, więc pora sobie podogadzać :)
I dodatkowo kupiłam chyba ostatnie już w tym roku truskawki :(
Składniki:
2 białka o temperaturze pokojowej
szczypta soli
100 g cukru pudru
pół łyżeczki octu winnego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki śmietanki (mocno schłodzonej)
łyżka cukru waniliowego własnej produkcji
pół kg truskawek
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę na najwyższych obrotach, wciąż ubijając dodawać małymi porcjami cukier, pamiętając, żeby przed dodaniem kolejnej porcji poprzednia się dobrze zmieszała z białkiem.
Po dodaniu całego cukru zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać ocet i mąkę i krótko zamieszać.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować placek o średnicy ok. 20-22 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni, włączyć termoobieg i piec przez 90 minut.
Po upieczeniu studzić bezę w zamkniętym piekarniku przez ok. 2 godziny, wyjąć na talerz i przystąpić do dekorowania.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i udekorować nią bezę.
Na śmietanie ułożyć truskawki, polać sosem przygotowanym z pół szklanki truskawek.
Podawać od razu po przyrządzeniu.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/07/bardzo-truskawkowa-pavlova.html