Wykonanie
Dzieci wyjechały na wakacje, więc
pora sobie podogadzać :)I dodatkowo kupiłam chyba ostatnie już w tym roku
truskawki :(Składniki:2
białka o temperaturze pokojowejszczypta
soli100 g
cukru pudrupół łyżeczki
octu winnegołyżeczka
mąki ziemniaczanej1,5 szklanki
śmietanki (mocno schłodzonej)łyżka
cukru waniliowego własnej produkcjipół kg
truskawekBiałka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę na najwyższych obrotach, wciąż ubijając dodawać małymi porcjami
cukier, pamiętając, żeby przed dodaniem kolejnej porcji poprzednia się dobrze zmieszała z
białkiem.Po dodaniu całego
cukru zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać
ocet i
mąkę i krótko zamieszać.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować placek o średnicy ok. 20-22 cm.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni, włączyć termoobieg i piec przez 90 minut.Po upieczeniu studzić
bezę w zamkniętym piekarniku przez ok. 2 godziny, wyjąć na talerz i przystąpić do dekorowania.
Śmietanę ubić z
cukrem waniliowym i udekorować nią
bezę.Na
śmietanie ułożyć
truskawki, polać sosem przygotowanym z pół szklanki
truskawek.Podawać od razu po przyrządzeniu.Smacznego!