Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia południowoamerykańskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (16 głosów)Ciasto:20 dag
masła1.5 szklanki
cukru3 duże
jajka1/2 szklanki
maślankipo 1 i 1/3 szklanki
mąki oraz rozgniecionego miąższu
bananów1 łyżeczka
proszku do pieczeniapo 3/4 łyżeczki
soli i
sody oczyszczonej1/2 szklanki mielonych
orzechów pecan (lub włoskich)Masa kokosowa:400 ml
niesłodzonego mleka kokosowego1 szklanka zwykłego
mleka2/3 szklanki
cukru5
żółtek1/3 szklanki
mąki kukurydzianej3
banany1/4 szklanki
soku z cytryny2 łyżki
cukru1 szklanka uprażonych
wiórków kokosowychCiasto
kokosowe z Karaibów - sposób przygotowania: Zrób ciasto: rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj
masłem i oprósz
mąką dwie tortownice o średnicy 27 cm. Utrzyj
masło z
cukrem na puszystą masę. Kolejno wbijaj po jednym
jajku (następne dodawaj, gdy poprzednie połączy się z masą). Wlej
maślankę, dodaj
banany, wymieszaj. W oddzielnej misce połącz suche składniki (
mąkę,
sodę,
sól i
proszek do pieczenia). Dodaj do ciasta, ucieraj mikserem na najniższych obrotach, aż otrzymasz jednolitą masę. Ucieraj jeszcze minutę na średniej szybkości,
potem wymieszaj z
orzechami.
Ciastem napełnij obie formy, piecz 25-35 minut (jeśli patyczek wbity w ciasto pozostanie suchy po wyjęciu, ciasto jest upieczone). Po wyjęciu z piekarnika odstaw oba ciasta na 5 minut, a następnie wyjmij je z formy i ostudź. Zrób masę: wymieszaj
mleko kokosowe ze zwykłym. Połącz
cukier z
mąką kukurydzianą. Dodaj
żółtka i szklankę mieszanego
mleka. W rondlu o grubym dnie zagotuj resztę
mleka, powoli wlewaj do masy
żółtkowej, nie przerywając mieszania. Podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż pojawią się bąbelki. Wtedy zdejmij z ognia, przykryj pergaminem, ostudź i włóż do lodówki.
Banany pokrój w plasterki, włóż do miski,
skrop sokiem z cytryny i posyp
cukrem. Pierwszy placek posmaruj warstwą masy, na wierzchu ułóż
banany i znowu posmaruj masą. Przykryj drugim plackiem, posmaruj resztą masy, posyp
kokosem. Wstaw na 3 godziny do lodówki.Łatwy przepis na pyszne kokosankiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu