ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowe z Karaibów

Ciasto kokosowe z Karaibów

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia południowoamerykańska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (16 głosów)
Ciasto:
20 dag masła
1.5 szklanki cukru
3 duże jajka
1/2 szklanki maślanki
po 1 i 1/3 szklanki mąki oraz rozgniecionego miąższu bananów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
po 3/4 łyżeczki soli i sody oczyszczonej
1/2 szklanki mielonych orzechów pecan (lub włoskich)
Masa kokosowa:
400 ml niesłodzonego mleka kokosowego
1 szklanka zwykłego mleka
2/3 szklanki cukru
5 żółtek
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
3 banany
1/4 szklanki soku z cytryny
2 łyżki cukru
1 szklanka uprażonych wiórków kokosowych
Ciasto kokosowe z Karaibów - sposób przygotowania: Zrób ciasto: rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj masłem i oprósz mąką dwie tortownice o średnicy 27 cm. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Kolejno wbijaj po jednym jajku (następne dodawaj, gdy poprzednie połączy się z masą). Wlej maślankę, dodaj banany, wymieszaj. W oddzielnej misce połącz suche składniki (mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia). Dodaj do ciasta, ucieraj mikserem na najniższych obrotach, aż otrzymasz jednolitą masę. Ucieraj jeszcze minutę na średniej szybkości, potem wymieszaj z orzechami. Ciastem napełnij obie formy, piecz 25-35 minut (jeśli patyczek wbity w ciasto pozostanie suchy po wyjęciu, ciasto jest upieczone). Po wyjęciu z piekarnika odstaw oba ciasta na 5 minut, a następnie wyjmij je z formy i ostudź. Zrób masę: wymieszaj mleko kokosowe ze zwykłym. Połącz cukier z mąką kukurydzianą. Dodaj żółtka i szklankę mieszanego mleka. W rondlu o grubym dnie zagotuj resztę mleka, powoli wlewaj do masy żółtkowej, nie przerywając mieszania. Podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż pojawią się bąbelki. Wtedy zdejmij z ognia, przykryj pergaminem, ostudź i włóż do lodówki. Banany pokrój w plasterki, włóż do miski, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Pierwszy placek posmaruj warstwą masy, na wierzchu ułóż banany i znowu posmaruj masą. Przykryj drugim plackiem, posmaruj resztą masy, posyp kokosem. Wstaw na 3 godziny do lodówki.
Łatwy przepis na pyszne kokosanki
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/43110632/ciasto kokosowe z karaibow/p