ßßß Cookit - przepis na Flan kokosowy

Flan kokosowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: do 60 minut
Region: kuchnia wietnamska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (16 głosów)
Flan kokosowy - składniki:
2 szklanki cukru
1 szklanka gorącej wody
1 szklanka mleka kokosowego z puszki
1 szklanka zwykłego mleka
4 jajka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Flan kokosowy - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Przygotuj karmel: szklankę cukru wsyp do rondelka o grubym dnie, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się stopi i nabierze brązowego koloru. Wlej gorącą wodę, nie przerywając przy tym mieszania (uważaj, bo łatwo się oparzyć wrzącym karmelem). Gotuj, co jakiś czas mieszając, aż karmel rozpuści się w wodzie (około 2 minut). Przygotowany sos wlej do 4 foremek. Przygotuj krem: wymieszaj w rondelku mleko kokosowe ze zwykłym, dodaj resztę cukru i podgrzewaj, mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia. W misce ubij na puszystą masę jajka z olejkiem waniliowym. Powolutku wlewaj gorące mleko do masy jajecznej, cały czas energicznie ubijając. Gotową masę przecedź przez sitko do miski, a następnie wlej do foremek z zastudzonym karmelem. Blachę wyłóż dwiema warstwami papierowych ręczników, ustaw na niej foremki i wlej tyle wody, aby sięgała do połowy ich wysokości. Piecz 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Możesz zrobić próbę: jeśli na nożu, który wsuniesz w krem, nie będzie już śladów masy, możesz wyjmować flan z piekarnika. Pamiętaj: w czasie pieczenia nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika, bo deser się nie uda. Miseczki z gotowym flanem wstaw do zimnej kąpieli wodnej. Gdy krem całkowicie wystygnie, okrój go szerokim nożem, odwróć miseczki dnem do góry i wyłóż deser na talerz. Możesz podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Łatwy przepis na pyszne kokosanki
zieloną sałatą i bagietką. Zobacz przepis na cytrynowego kurczaka . Cuisipro Tarka drobna w okazje.info Delikatny deser z mleka kokosowego. Zobacz przepis na flan kokosowy Philips HR w okazje.info
opinie, że jest trudny do wykonania. Potrzebujesz jednak tylko garnka z grubym dnem i kilku minut skupienia. Ot, cała magia. Flan kokosowy : 2 szklanki cukru 1 szklanka gorącej wody 1 szklanka mleka kokosowego z puszki 1 szklanka zwykłego mleka 4 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego Rozgrzej
Mleko kokosowe - aromat orientalnej kuchni
(Lawendowy Dom) Aromatyczna kasza jaglana z mlekiem kokosowym i owocami Połączenie czekolady i kokosa w tym deserze doceni każdy łasuch. Jeśli wolisz coś delikatniejszego wypróbuj nasz przepis na flan kokosowy . Pudding kokosowy z wiórkami czekoladowymi 3 jajka 20 dag brązowego cukru 1 szklanka mleka
Kokosowe przysmaki - nie tylko na słodko
rozpuści ściągamy z gazu i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Autor: Delimamma Flan to rozpływający się w ustach deser, popularny np. w Hiszpanii czy Meksyku. Świetnie smakuje zarówno z sosem karmelowym, jak i owocowymi musami (polecamy z mrożonych malin). Flan kokosowy 2 szklanki cukru 1 szklanka
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/37972092/flan kokosowy/p