Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia wietnamskaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (16 głosów)Flan
kokosowy - składniki:2 szklanki
cukru1 szklanka gorącej
wody1 szklanka
mleka kokosowego z puszki1 szklanka zwykłego
mleka4
jajka1 łyżeczka
aromatu waniliowegoFlan
kokosowy - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Przygotuj karmel: szklankę
cukru wsyp do rondelka o grubym dnie, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż
cukier się stopi i nabierze brązowego koloru. Wlej gorącą
wodę, nie przerywając przy tym mieszania (uważaj, bo łatwo się oparzyć wrzącym karmelem). Gotuj, co jakiś czas mieszając, aż karmel rozpuści się w wodzie (około 2 minut). Przygotowany sos wlej do 4 foremek. Przygotuj krem: wymieszaj w rondelku
mleko kokosowe ze zwykłym, dodaj resztę
cukru i podgrzewaj, mieszając, aż cały
cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia. W misce ubij na puszystą masę
jajka z
olejkiem waniliowym. Powolutku wlewaj gorące
mleko do masy jajecznej, cały czas energicznie ubijając. Gotową masę przecedź przez sitko do miski, a następnie wlej do foremek z zastudzonym karmelem. Blachę wyłóż dwiema warstwami papierowych ręczników, ustaw na niej foremki i wlej tyle
wody, aby sięgała do połowy ich wysokości. Piecz 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Możesz zrobić próbę: jeśli na nożu, który wsuniesz w krem, nie będzie już śladów masy, możesz wyjmować flan z piekarnika. Pamiętaj: w czasie pieczenia nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika, bo deser się nie uda. Miseczki z gotowym flanem wstaw do zimnej kąpieli
wodnej. Gdy krem całkowicie wystygnie, okrój go szerokim nożem, odwróć miseczki dnem do góry i wyłóż deser na talerz. Możesz podawać z
lodami lub
bitą śmietaną.Łatwy przepis na pyszne kokosanki
zieloną sałatą i
bagietką. Zobacz przepis na
cytrynowego kurczaka . Cuisipro Tarka drobna w okazje.info Delikatny deser z
mleka kokosowego. Zobacz przepis na flan
kokosowy Philips HR w okazje.infoopinie, że jest trudny do wykonania. Potrzebujesz jednak tylko garnka z grubym dnem i kilku minut skupienia. Ot, cała
magia. Flan
kokosowy : 2 szklanki
cukru 1 szklanka gorącej
wody 1 szklanka
mleka kokosowego z puszki 1 szklanka zwykłego
mleka 4
jajka 1 łyżeczka
aromatu waniliowego Rozgrzej
Mleko kokosowe - aromat orientalnej kuchni

(Lawendowy Dom) Aromatyczna
kasza jaglana z
mlekiem kokosowym i
owocami Połączenie
czekolady i
kokosa w tym deserze doceni każdy łasuch. Jeśli wolisz coś delikatniejszego wypróbuj nasz przepis na flan
kokosowy .
Pudding kokosowy z wiórkami czekoladowymi 3
jajka 20 dag
brązowego cukru 1 szklanka
mlekaKokosowe przysmaki - nie tylko na słodko

rozpuści ściągamy z gazu i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Autor: Delimamma Flan to rozpływający się w ustach deser, popularny np. w Hiszpanii czy Meksyku. Świetnie smakuje zarówno z
sosem karmelowym, jak i owocowymi musami (polecamy z mrożonych
malin). Flan
kokosowy 2 szklanki
cukru 1 szklanka