Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia wietnamskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)1.5 szklanki
niesłodzonego mleka kokosowego zmiksowanego z taką samą ilością
wody3 szklanki
długoziarnistego ryżu2 łyżki
oleju1 kawałek
imbiru (o długości 5 cm)1 łyżeczka
soli1
listek laurowy1/2 szklanki
sosu sojowegoRyż Buddy z
imbirem - sposób przygotowania: Opłucz
ryż, kilkakrotnie zmieniając
wodę (po ostatnim płukaniu powinna być czysta). Przełóż na sitko i pozwól, aby odciekł z
wody. W szerokim rondlu rozgrzej
olej. Dodaj obrany i pokrojony w cieniutkie paseczki
imbir, podgrzewaj minutę, aż zacznie mocno pachnieć. Dodaj osączony
ryż, smaż, mieszając około 2 minut. Dodaj
sól,
listek laurowy,
mleko kokosowe i
sos sojowy, zagotuj. Gotuj 5 minut bez pokrywki, stale mieszając. Zmniejsz ogień do minimum, garnek z
ryżem przykryj i gotuj jeszcze 20 minut. Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut, nie zdejmując pokrywki. Następnie odkryj i zamieszaj
ryż widelcem, aby go spulchnić. Podawaj na gorącoWciąż
ziemniaki,
makaron, a od czasu do czasu - zwykły
ryż. Odmień obiad, do
kurczaka podając
imbirowy przysmak Buddy. Do wykonania przepisu potrzebny będzie
ryż długoziarnisty np. Basmanti. Przyrządzony z dodatkiem
imbiru i
mleczka kokosowego zyska wyjątkowy smak.
Ryż Buddy z
imbirem 1.5 szklankiBuddy z
imbirem Składniki: 1.5 szklanki
niesłodzonego mleka kokosowego, zmiksowanego z taką samą ilością
wody 3 szklanki
długoziarnistego ryżu 2 łyżki
oleju 1 kawałek
imbiru (o długości 5 cm) 1 łyżeczka
soli 1
listek laurowy 1/2 szklanki
sosu sojowego Opłucz
ryż, kilkakrotnie