ßßß Cookit - przepis na Gruszki ze śmietaną i pistacjami

Gruszki ze śmietaną i pistacjami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia turecka
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
1/2 szklanki wody
6 gruszek
1/2 szklanki cukru
8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżki orzeszków pistacjowych
Gruszki ze śmietaną i pistacjami - sposób przygotowania: Obierz gruszki, nie usuwając ogonków, przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż gniazda nasienne. Włóż do wrzącej wody, przykryj, gotuj 30 minut. Gdy gruszki są miękkie, ale jędrne, wyjmij je, a do wody, w której się gotowały, dodaj cukier. Gotuj 2 minuty. Do syropu włóż gruszki, gotuj na malutkim ogniu, aż będą miękkie. Ułóż na talerzykach. Syrop pogotuj kilka minut, aby zgęstniał. Polej gruszki, ostudź i wstaw do lodówki. Napełnij śmietaną, posyp pistacjami.
). Wymieszaj, pogotuj jeszcze 1-2 minuty. Przed podaniem posyp zupę posiekaną zieleniną. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Smak potrawki wzbogaca dodatek estragonu. Zobacz przepis na Potrawka z kurczaka z porami Prosty deser z wykorzystaniem jesiennych owoców. Zobacz przepis na Gruszki ze śmietaną i pistacjami
twardawych gruszek. Zobacz przepis na gruszki ze śmietaną i pistacjami .
Jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Najlepiej wykorzystać do niej rybę o zwartym, dosyć suchym mięsie, np. doradę czy dorsza, która nie rozpadnie się zbytnio w trakcie przyrządzania. Kreolska zupa rybna 2-3 łyżki oliwy sól 400 g dorady pokrojonej w dzwonka cebula posiekana czerwona papryka pok
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/36200270/gruszki ze smietana i pistacjami/p