Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia tureckaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)1/2 szklanki
wody6
gruszek1/2 szklanki
cukru8 łyżek gęstej kwaśnej
śmietany3 łyżki
orzeszków pistacjowychGruszki ze
śmietaną i
pistacjami - sposób przygotowania: Obierz
gruszki, nie usuwając ogonków, przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż gniazda nasienne. Włóż do wrzącej
wody, przykryj, gotuj 30 minut. Gdy
gruszki są miękkie, ale jędrne, wyjmij je, a do
wody, w której się gotowały, dodaj
cukier. Gotuj 2 minuty. Do
syropu włóż
gruszki, gotuj na malutkim ogniu, aż będą miękkie. Ułóż na talerzykach.
Syrop pogotuj kilka minut, aby zgęstniał. Polej
gruszki, ostudź i wstaw do lodówki. Napełnij
śmietaną, posyp
pistacjami.). Wymieszaj, pogotuj jeszcze 1-2 minuty. Przed podaniem posyp zupę posiekaną
zieleniną. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Smak potrawki wzbogaca dodatek
estragonu. Zobacz przepis na Potrawka z
kurczaka z
porami Prosty deser z wykorzystaniem jesiennych
owoców. Zobacz przepis na
Gruszki ze
śmietaną i
pistacjamitwardawych
gruszek. Zobacz przepis na
gruszki ze
śmietaną i
pistacjami .Jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Najlepiej wykorzystać do niej
rybę o zwartym, dosyć suchym
mięsie, np. doradę czy
dorsza, która nie rozpadnie się zbytnio w trakcie przyrządzania. Kreolska zupa rybna 2-3 łyżki
oliwy sól 400 g dorady pokrojonej w dzwonka
cebula posiekana
czerwona papryka pok