ßßß Cookit - przepis na Tarta brzoskwiniowa

Tarta brzoskwiniowa

Wykonanie

Tarta brzoskwiniowa - składniki:
6 brzoskwiń
3/4 szklanki śmietany (22-proc.)
4 łyżki cukru
1 jajko
1 białko
1 szklanka bitej śmietany
Ciasto:
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
15 dag posiekanego masła
2-3 łyżki zimnej wody
Tarta brzoskwiniowa - sposób przygotowania: Zrób ciasto: mąkę, cukier i masło wyrób palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodaj zimną wodę i zagnieć. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż ciastem formę do tarty i przykryj wierzch papierem do pieczenia. Obciąż placek (np. suchą fasolą lub grochem). Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C i piecz tartę z obciążeniem przez 10 minut. Zdejmij fasolę lub groch i papier, piecz jeszcze około 10 minut na złoty kolor.
Przygotuj masę: śmietanę, 2 łyżki cukru i jajko wymieszaj w miseczce mikserem na najniższych obrotach. Otrzymaną masę wylej na ciasto i wstaw ponownie na 10 minut do piekarnika. Brzoskwinie podziel na połówki, wyjmij pestki, połówki owoców pokrój na plastry. Białko ubij, do piany dodaj plasterki brzoskwiń i 1 łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij tartę i zwiększ temperaturę piekarnika do 200°C. Na podpieczoną tartę nałóż pianę z brzoskwiniami, posyp ostatnią łyżką cukru i raz jeszcze wstaw do piekarnika na 20 minut. Podawaj całkowicie ostudzoną z bitą śmietaną
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/31861476/tarta brzoskwiniowa/p