Wykonanie
Tarta brzoskwiniowa - składniki:6
brzoskwiń3/4 szklanki
śmietany (22-proc.)4 łyżki
cukru1
jajko1
białko1 szklanka
bitej śmietanyCiasto:2 szklanki
mąki3 łyżki
cukru15 dag posiekanego
masła2-3 łyżki zimnej
wodyTarta brzoskwiniowa - sposób przygotowania: Zrób ciasto:
mąkę,
cukier i
masło wyrób palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodaj zimną
wodę i zagnieć. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż
ciastem formę do tarty i przykryj wierzch papierem do pieczenia. Obciąż placek (np.
suchą fasolą lub
grochem). Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C i piecz tartę z obciążeniem przez 10 minut. Zdejmij
fasolę lub
groch i papier, piecz jeszcze około 10 minut na złoty kolor.Przygotuj masę:
śmietanę, 2 łyżki
cukru i
jajko wymieszaj w miseczce mikserem na najniższych obrotach. Otrzymaną masę wylej na ciasto i wstaw ponownie na 10 minut do piekarnika.
Brzoskwinie podziel na połówki, wyjmij pestki, połówki
owoców pokrój na plastry.
Białko ubij, do piany dodaj plasterki
brzoskwiń i 1 łyżkę
cukru. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij tartę i zwiększ temperaturę piekarnika do 200°C. Na podpieczoną tartę nałóż pianę z
brzoskwiniami, posyp ostatnią łyżką
cukru i raz jeszcze wstaw do piekarnika na 20 minut. Podawaj całkowicie ostudzoną z
bitą śmietaną