Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor zielenina_blog

Region: kuchnia niemieckaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)kilkanaście liści
szałwii150 g czarnej
soczewicy50 ml
octu balsamicznego1/2 łyżeczki
cukru200 ml
wody200 g marynowanej
papryki (użyłam smażonej)15 g
drożdży350 ml
wody50 ml zakwasu350 g
mąki pszennej (typ 550 lub chlebowej)150 g
mąki żytniej razowej (użyłam typu 200)10 g
soliChleb z czarną
soczewicą i
szałwią - sposób przygotowania: W dzień przed pieczeniem
chleba liście
szałwii umyć i drobno posiekać, kilka całych odłożyć do dekoracji
chleba. Do garnka wlać
wodę oraz 200 ml zalewy
spod papryki (w mojej było jej mało, więc dałam mniej, a resztę wymaganego płynu uzupełniłam
wodą), dodać
ocet,
cukier, posiekaną
szałwię, pokrojoną
paprykę i
soczewicę. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Zostawić na co najmniej 8h, lub na noc pod przykryciem, tak aby
soczewica wpiła cały płyn. Na drugi dzień
drożdże rozpuścić w letniej wodzie, wymieszać z zakwasem. Dodać obie
mąki i
sól, wyrobić na gładkie ciasto - można hakiem w robocie (4 minuty na wolniejszymi 4 następne na szybszym biegu). Na koniec dodać
soczewicę z dodatkami i całym płynem jaki ewentualnie pozostanie i wyrobić tylko do połączenia składników - ciasto będzie miało dość płynną konsystencję. Miskę nakryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż do podwojenia objętości. Keksówki wyłożyć papierem lub natłuścić, przełożyć ciasto (do około połowy wysokości form). Na górę położyć liście
szałwii i posmarować je
wodą, aby się nie spaliły podczas pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 250 stopni wkładając na dno blachę z
wodą. Gdy osiągnie wymaganą temperaturę wyjąć blachę z
wodą, włożyć
chleby i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 210 stopni. Piec około 35-40 minut. Gorący
chleb posmarować
oliwą. Najlepiej kroić dopiero na drugi dzień, aby miąższ się ustabilizował, a smaki przeniknęły.
Chleb pięknie pachnie podczas pieczenia i ma naprawdę interesujący, bardzo przyjemny smak. Polecam! :)Śródziemnomorska
sałatka z
soczewicą i
fetąPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu