ßßß Cookit - przepis na Chleb z czarną soczewicą i szałwią

Chleb z czarną soczewicą i szałwią

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor zielenina_blog
Region: kuchnia niemiecka
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
kilkanaście liści szałwii
150 g czarnej soczewicy
50 ml octu balsamicznego
1/2 łyżeczki cukru
200 ml wody
200 g marynowanej papryki (użyłam smażonej)
15 g drożdży
350 ml wody
50 ml zakwasu
350 g mąki pszennej (typ 550 lub chlebowej)
150 g mąki żytniej razowej (użyłam typu 200)
10 g soli
Chleb z czarną soczewicą i szałwią - sposób przygotowania: W dzień przed pieczeniem chleba liście szałwii umyć i drobno posiekać, kilka całych odłożyć do dekoracji chleba. Do garnka wlać wodę oraz 200 ml zalewy spod papryki (w mojej było jej mało, więc dałam mniej, a resztę wymaganego płynu uzupełniłam wodą), dodać ocet, cukier, posiekaną szałwię, pokrojoną paprykę i soczewicę. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Zostawić na co najmniej 8h, lub na noc pod przykryciem, tak aby soczewica wpiła cały płyn. Na drugi dzień drożdże rozpuścić w letniej wodzie, wymieszać z zakwasem. Dodać obie mąki i sól, wyrobić na gładkie ciasto - można hakiem w robocie (4 minuty na wolniejszymi 4 następne na szybszym biegu). Na koniec dodać soczewicę z dodatkami i całym płynem jaki ewentualnie pozostanie i wyrobić tylko do połączenia składników - ciasto będzie miało dość płynną konsystencję. Miskę nakryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż do podwojenia objętości. Keksówki wyłożyć papierem lub natłuścić, przełożyć ciasto (do około połowy wysokości form). Na górę położyć liście szałwii i posmarować je wodą, aby się nie spaliły podczas pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 250 stopni wkładając na dno blachę z wodą. Gdy osiągnie wymaganą temperaturę wyjąć blachę z wodą, włożyć chleby i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 210 stopni. Piec około 35-40 minut. Gorący chleb posmarować oliwą. Najlepiej kroić dopiero na drugi dzień, aby miąższ się ustabilizował, a smaki przeniknęły. Chleb pięknie pachnie podczas pieczenia i ma naprawdę interesujący, bardzo przyjemny smak. Polecam! :)
Śródziemnomorska sałatka z soczewicą i fetą
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-22067143/chleb z czarna soczewica i szalwia/p