ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia francuskaŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Ciasto kruche (pate brisée sucrée):250 g mąki150 g masła1 jajkoszczypta soli50 g cukruodrobina waniliiKrem pistacjowy (migdałowy):60 g masła60 g cukru (zależnie od słodkości moreli)1 jajko60 g mielonych migdałówwaniliałyżka pasty pistacjowej1 kg moreliTarta pistacjowa z morelami - sposób przygotowania: Suche składniki na ciasto wymieszaj. Dodaj masło, mocno schłodzone w kostce i rozetrzyj w palcach z mąką. Dodaj jajko i po wymieszaniu ciasto rozetrzyj ponownie. Zawiń ciasto w filię, spłaszcz i wstaw do lodówki na min 30 min.Masło na masę rozetrzyj ma pomadę, dodaj cukier i trzepaczką połącz składniki. Dodaj roztrzepane, lekko ubite jajko do masy, wymieszaj. Następnie dodaj migdały razem z pastą pistacjową. Jeżeli nie masz pasty pistacjowej masa migdałowa jest gotowa po wymieszaniu migdałów. Masę nałóż do torby cukierniczej (nie jest konieczne, ale ułatwi pracę) Ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty, nakłuj dno ciasta widelcem. Wysyp ciasto grochem i piecz na ślepo ok 15 min.Do podpieczonej tarty wyciśnij masę pistacjową, jedną warstwę zaczynając koliście od środka. Na masie poukładaj przecięte na pól morele, skórką do góry. Piecz w 180 stopniach ok 15 min. Smacznego!Morele na słodko i słono
morele, posyp na wierzchu płatkami migdałowymi. Włóż do piekarnika i piecz ok. 40 minut, aż masa migdałowa wyrośnie i stanie się złocisto-brązowa. Tarte podawaj z lodami waniliowymi, skropioną miodem.Zobacz też przepis na tartę pistacjową z morelami i tartę Tatin z morelami Więcej o lokalnych festiwalach