Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor 504612004marcin

Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia greckaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (17 głosów)1 paczka
biszkoptów /
herbatniki3
jogurty typu greckiego po 400 ml (
jogurty zastępują
ser)1/2 szklanki
cukru1 torebka
cukru waniliowego1/2 szklanki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 budynie
kokosowe6
jajek1 paczka wiórek
kokosowych (200 gram)Wiórkowy sernik grecki (bez
sera) - sposób przygotowania: Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy
biszkopty (lub
herbatniki - do wyboru, ewentualnie
biszkopty na
herbatniki)
Żółtka dłuuugo ucieramy (mikserem) z
cukrem. Dodajemy
jogurty i pozostałe składniki (
olej, proszek, budynie) oraz
wiórki kokosowe tak 4/5 paczki i miksujemy na jednolitą masę. Ubijamy
białka na sztywną pianę (dodanie szczypty soli/cukru ułatwi ubicie
białek) Przelewamy
białka do ciasta i delikatnie (nie mikserem) mieszamy i do blachy na
herbatniki przelewamy. Pozostałą 1/5 częścią wiórek posypujemy górę ciasta (jeszcze przed włożeniem do piekarnika) Pieczemy ok 45 minut w ok 180 st C.Przepis na pyszny sernik [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu