ßßß Cookit - przepis na Pampuchy z truskawkami

Pampuchy z truskawkami

nazwa

Wykonanie

0.5 kg mąki
2 jajka
50 g drożdży
200 ml szklanki ciepłego mleka
ciepła woda
ok 50 g margaryny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli soli
truskawki
cukier
kilka łyżek cukru
Pampuchy z truskawkami - sposób przygotowania: Moja babcia tradycyjnie robi pampuchy bez niczego w środku i podaje je na słono z sosem. Ja od lat przygotowuję je także z letnimi owocami, np. truskawkami czy jagodami. Drożdże mieszamy z cukrem, dolewamy ciepłe mleko, trochę mąki.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, solimy, dorzucamy margarynę, jajka i rozrobione drożdże. Wyrabiamy ciasto, a jeśli jest za gęste czy za suche dodajemy ciepłej wody, tak by ciasto było jednolite i gładziutkie. Potem ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia. Jak wyrośnie odrywamy po kawałku i formujemy w palcach okrągłe placuszki. Na takie ugniecione placki nakładamy truskawkę czy dwie i podsypujemy lekko cukrem. Brzegi zlepiamy, formujemy kulki odkładamy na posypany mąką blat. Ja robię pampuchy po prostu na garnku - zakładam bawełnianą ściereczkę na garnek, przymocowuję gumką recepturką i kładę na nią kluski. W środku garnka oczywiście wrze mała ilość wody. Pod przykryciem czekamy aż wyrosną (w zależności od wielkości około 5-8 min.)
Potem już tylko według
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19516589/pampuchy z truskawkami/p