Wykonanie
0.5 kg
mąki2
jajka50 g
drożdży200 ml szklanki ciepłego
mlekaciepła
wodaok 50 g
margaryny2 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli solitruskawkicukierkilka łyżek
cukruPampuchy z
truskawkami - sposób przygotowania: Moja babcia tradycyjnie robi pampuchy bez niczego w środku i podaje je na słono z sosem. Ja od lat przygotowuję je także z letnimi
owocami, np.
truskawkami czy
jagodami.
Drożdże mieszamy z
cukrem, dolewamy ciepłe
mleko, trochę
mąki.Do dużej miski wsypujemy
mąkę, solimy, dorzucamy
margarynę,
jajka i rozrobione
drożdże. Wyrabiamy ciasto, a jeśli jest za gęste czy za suche dodajemy ciepłej
wody, tak by ciasto było jednolite i gładziutkie.
Potem ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia. Jak wyrośnie odrywamy po kawałku i formujemy w palcach okrągłe placuszki. Na takie ugniecione placki nakładamy
truskawkę czy dwie i podsypujemy lekko
cukrem. Brzegi zlepiamy, formujemy kulki odkładamy na posypany
mąką blat. Ja robię pampuchy po prostu na garnku - zakładam bawełnianą ściereczkę na garnek, przymocowuję gumką recepturką i kładę na nią kluski. W środku garnka oczywiście wrze mała ilość
wody. Pod przykryciem czekamy aż wyrosną (w zależności od wielkości około 5-8 min.)
Potem już tylko według