Wykonanie
Nigdzie nie
jadłam tak pysznych
truskawek jak w Polsce, czerwonych, słodkich,
pysznych :) Może i na świecie są deserowe, eleganckie, równiutkie, ale nie są tak słodziutkie, nie rozpływają się w ustach jak nasze!
Dlatego ten tydzień minął mi "
truskawkowo" tzn. na kulinarnych kombinacjach
truskawkowych.
Tym razem na tapecie klasyczna drożdżówka z
truskawkami :)


Składniki:
400 gram
mąki tortowej
3
jajka100 gram
margaryny½ szklanki
cukru zwykłego
½ szklanki
mleka25 gram
drożdży świeżych
200 gram
truskawekDo miski wkruszyć
drożdże, wsypać łyżkę
cukru i zalać ciepłym
mlekiem, odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut, jak urosną dodać
jajka,
mąkę,
margarynę stopioną (ale nie gorącą), pozostały
cukier, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, przykrywając miseczkę z
ciastem ściereczką.
Potem wyrabiać jeszcze chwilę ciasto, można podsypać kilka łyżek
mąki.
Truskawki przekroić na pół. Ułożyć ciasto w okrągłej tortownicy 26 cm i układać na cieście
truskawki częścią przekrojona ku górze. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.Można pokusić się o kruszonkę (jak w przepisie na klasyczną Drożdżówkę).