Wykonanie
Serniczek straciatella - składniki:1 kg mielonego
twarożku (ja
daję z Włoszczowej)150 ml
jogurtu naturalnego3 łyżki
żelatyny1
Śnieżka light w proszku3/4 szkl. drobnego
cukru1
cukier wanilinowy250 g
herbatników150 g
masłagalaretka agrestowa1/2 tabliczki
czekolady deserowejSerniczek straciatella - sposób przygotowania:
Herbatniki kruszymy, najlepiej w głębokim naczyniu lub misce - ja ugniatam je tłuczkiem.
Masło roztapiamy i studzimy, wlewamy do pokruszonych
herbatników, mieszamy dokładnie i wylepiamy dno tortownicy (23 cm), wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy 100 ml
wody, czekamy aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy ją stale mieszając, aby się dobrze rozpuściła, ale nie zagotowujemy jej - ma być płynna. Ściągamy z ognia i studzimy.
Twarożek,
cukier i
cukier waniliowy przekładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Wlewamy
żelatynę,
jogurt i miksujemy. Następnie dodajemy
śnieżkę w proszku, mieszamy dalej. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy
czekoladę - dodajemy do masy. Wykładamy
ser na
herbatnikowy spód, wkładamy do lodówki, aby stężał.
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu - zalewamy sernik i chłodzimy ok 3 godz. Smacznego!