ßßß Cookit - przepis na Serniczek straciatella

Serniczek straciatella

nazwa

Wykonanie

Serniczek straciatella - składniki:
1 kg mielonego twarożku (ja daję z Włoszczowej)
150 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki żelatyny
1 Śnieżka light w proszku
3/4 szkl. drobnego cukru
1 cukier wanilinowy
250 g herbatników
150 g masła
galaretka agrestowa
1/2 tabliczki czekolady deserowej
Serniczek straciatella - sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy, najlepiej w głębokim naczyniu lub misce - ja ugniatam je tłuczkiem. Masło roztapiamy i studzimy, wlewamy do pokruszonych herbatników, mieszamy dokładnie i wylepiamy dno tortownicy (23 cm), wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy 100 ml wody, czekamy aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy ją stale mieszając, aby się dobrze rozpuściła, ale nie zagotowujemy jej - ma być płynna. Ściągamy z ognia i studzimy.
Twarożek, cukier i cukier waniliowy przekładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Wlewamy żelatynę, jogurt i miksujemy. Następnie dodajemy śnieżkę w proszku, mieszamy dalej. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy czekoladę - dodajemy do masy. Wykładamy ser na herbatnikowy spód, wkładamy do lodówki, aby stężał. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu - zalewamy sernik i chłodzimy ok 3 godz. Smacznego!
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19441974/serniczek straciatella/p