ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno na jogurcie naturalnym z borówkami

Sernik na zimno na jogurcie naturalnym z borówkami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj propozycja na sernik na zimno choć sera w nim nie ma :) „Masa serowa” powstaje przy użyciu jogurtu naturalnego oraz śmietany kremówki z dodatkiem borówek. Te ostatnie można oczywiście dowolnie zamienić na jagody, maliny etc. Z połączenia jogurtu i kremówki powstaje nam delikatne, aromatyczne i lekkie ciasto, idealne na upalne letnie dni. :)
Ilość porcji: Mała blacha ciasta
Składniki:
Spód ciasta:
Ok. 200gram ciemnych herbatników z kremem
50g masła
Ciasto:
400g jogurtu naturalnego
330ml śmietany kremówki 30%
Opakowanie borówek
Opakowanie cukru wanilinowego ( 2 łyżki)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Wierzch:
Połowa tabliczki mlecznej czekolady
Kilka listków mięty
Borówki
Ciasteczka kruszymy i umieszczamy wraz z miękkim masłem w wysokim pojemniki. Całość blenderujemy na jednolitą masę. Formę do ciasta wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na to wykładamy ciasteczkową masę starając się ją w miarę równo rozsmarować. Blachę odkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną piane dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy jogurt naturalny i mieszamy przy pomocy szpatułki. Sprawdzamy czy w żelatynie nie zaczęły pojawiać się grudki, jeśli nie to dodajemy do masy sernikowej i całość mieszamy. Jeśli się pojawiły to żelatynę delikatnie podgrzewamy, mieszamy i dopiero wówczas dodajemy do masy sernikowej. Dodajemy umyte i osuszone borówki pozostawiając kilka do dekoracji. Mieszamy całość i wykładamy na schłodzony spód. Wyrównujemy wierzch i odkładamy do stężenia do lodówki na jakieś 2 godziny. Dekorujemy tuż przed podaniem, aby listki mięty zachowały świeżość. Układamy borówki z listkami dookoła blachy. Czekoladę kroimy przy pomocy noża na paseczki i układamy w mniejszy okrąg. Na środku umieszczamy borówki lub mięte. Oczywiście dekoracje można dowolnie zmieniać według uznania. Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/07/sernik-na-zimno-na-jogurcie-naturalnym.html