Wykonanie
            Dzisiaj propozycja na sernik na zimno choć 
sera w nim nie ma :) „Masa serowa” powstaje przy użyciu 
jogurtu naturalnego oraz 
śmietany kremówki z dodatkiem 
borówek. Te ostatnie można oczywiście dowolnie zamienić na 
jagody, 
maliny etc. Z połączenia 
jogurtu i kremówki powstaje nam delikatne, aromatyczne i lekkie ciasto, idealne na upalne letnie dni. :)

Ilość porcji: Mała blacha ciastaSkładniki:Spód ciasta:Ok. 200gram ciemnych 
herbatników z kremem50g 
masła
Ciasto:400g 
jogurtu naturalnego330ml 
śmietany kremówki 30%Opakowanie 
borówekOpakowanie 
cukru wanilinowego ( 2 łyżki)2 łyżki 
cukru pudru2 łyżki 
żelatynyWierzch:Połowa tabliczki 
mlecznej czekoladyKilka listków 
miętyBorówkiCiasteczka kruszymy i umieszczamy wraz z miękkim 
masłem w wysokim pojemniki. Całość blenderujemy na jednolitą masę. Formę do ciasta wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na to wykładamy 
ciasteczkową masę starając się ją w miarę równo rozsmarować. Blachę odkładamy do lodówki. 
Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej 
wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Zimną 
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną piane dodając pod koniec ubijania 
cukier puder i 
cukier wanilinowy. Następnie dodajemy 
jogurt naturalny i mieszamy przy pomocy szpatułki. Sprawdzamy czy w 
żelatynie nie zaczęły pojawiać się grudki, jeśli nie to dodajemy do masy sernikowej i całość mieszamy. Jeśli się pojawiły to 
żelatynę delikatnie podgrzewamy, mieszamy i dopiero wówczas dodajemy do masy sernikowej. Dodajemy umyte i osuszone 
borówki pozostawiając kilka do dekoracji. Mieszamy całość i wykładamy na schłodzony spód. Wyrównujemy wierzch i odkładamy do stężenia do lodówki na jakieś 2 godziny. Dekorujemy tuż przed podaniem, aby listki 
mięty zachowały świeżość. Układamy 
borówki z listkami dookoła blachy. 
Czekoladę kroimy przy pomocy noża na paseczki i układamy w mniejszy okrąg. Na środku umieszczamy 
borówki lub 
mięte. Oczywiście dekoracje można dowolnie zmieniać według uznania. Smacznego :)


