Wykonanie
Dzisiaj propozycja na sernik na zimno choć
sera w nim nie ma :) „Masa serowa” powstaje przy użyciu
jogurtu naturalnego oraz
śmietany kremówki z dodatkiem
borówek. Te ostatnie można oczywiście dowolnie zamienić na
jagody,
maliny etc. Z połączenia
jogurtu i kremówki powstaje nam delikatne, aromatyczne i lekkie ciasto, idealne na upalne letnie dni. :)
Ilość porcji: Mała blacha ciastaSkładniki:Spód ciasta:Ok. 200gram ciemnych
herbatników z kremem50g
masłaCiasto:400g
jogurtu naturalnego330ml
śmietany kremówki 30%Opakowanie
borówekOpakowanie
cukru wanilinowego ( 2 łyżki)2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
żelatynyWierzch:Połowa tabliczki
mlecznej czekoladyKilka listków
miętyBorówkiCiasteczka kruszymy i umieszczamy wraz z miękkim
masłem w wysokim pojemniki. Całość blenderujemy na jednolitą masę. Formę do ciasta wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na to wykładamy
ciasteczkową masę starając się ją w miarę równo rozsmarować. Blachę odkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej
wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Zimną
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną piane dodając pod koniec ubijania
cukier puder i
cukier wanilinowy. Następnie dodajemy
jogurt naturalny i mieszamy przy pomocy szpatułki. Sprawdzamy czy w
żelatynie nie zaczęły pojawiać się grudki, jeśli nie to dodajemy do masy sernikowej i całość mieszamy. Jeśli się pojawiły to
żelatynę delikatnie podgrzewamy, mieszamy i dopiero wówczas dodajemy do masy sernikowej. Dodajemy umyte i osuszone
borówki pozostawiając kilka do dekoracji. Mieszamy całość i wykładamy na schłodzony spód. Wyrównujemy wierzch i odkładamy do stężenia do lodówki na jakieś 2 godziny. Dekorujemy tuż przed podaniem, aby listki
mięty zachowały świeżość. Układamy
borówki z listkami dookoła blachy.
Czekoladę kroimy przy pomocy noża na paseczki i układamy w mniejszy okrąg. Na środku umieszczamy
borówki lub
mięte. Oczywiście dekoracje można dowolnie zmieniać według uznania. Smacznego :)