ßßß Cookit - przepis na Torcik porzeczkowy

Torcik porzeczkowy

nazwa

Wykonanie

Pyszny czekoladowy spód, połączony z delikatną śmietankową masą, z dodatkiem kwaskowatych porzeczek tworzą trio idealne.
Przygotowanie: 45minut | Czas dodatkowy: chłodzenie
Składniki:
300 g herbatników czekoladowych
125 g masła
400 ml śmietany kremówki
300 ml jogurtu naturalnego
300 g serka śmietankowego np. Bieluch
cukier puder
żelatyna (opakowanie na 1 litr)
0,5 kg porzeczek
Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i zostawić do napęcznienia. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem, przełożyć do foremki i docisnąć. Włożyć do lodówki na około 15 minut. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy cały czas mieszając, do powstania płynnej cieczy. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubić, dodać jogurt, serek, cukier i rozpuszczoną żelatynę. Na spód wyłożyć 1/2 masy potem porzeczki i pozostałą część kremu. Wkładamy do lodówki.
Smacznego =}
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2012/07/torcik-porzeczkowy_18.html