Wykonanie
No cóż, co tu dużo pisać, poczułam się rozgoryczona i jakoś smutno mi się zrobiło ale dałam radę wytrwać do końca bez mazgajstwa! Do tych urodzin jak i każdych przygotowuję się tradycyjnie, nie zapominam o życzeniach, upominku i poczęstunku. Zwykle każdego roku gościło w naszym domu nieco więcej ludzi, babcie, dziadkowie, koleżanki i koledzy z klasy i wtedy zapewne było weselej, bardziej krzykliwie i czasem nie do zniesienia :-) Ten rok przyniósł zmiany, było cicho i spokojnie. Właściwie byliśmy w pięcioro. Rano przygotowałam tort
serowo-
porzeczkowy, córka zachowała milczenie, że niby to normalne..ten tort. Pojechaliśmy na zakupy z chrześniakiem, dzieciarnia kupiła prezent i w drodze do domu obmyślaliśmy jak wyciągnąć Werkę z domu...
lody, trzeba iść kupić
lody bo ciężkie przecież są i Werka musiała bynajmniej pomóc siostrze a ja w tym czasie przygotowałam stół. Okazało się, że moja trzynastka nie była wcale zadowolona a wręcz przeciwnie nawet zawiedziona! Do dziś zastanawiam się dlaczego a ona sama nie potrafi znaleźć na to wytłumaczenia! W każdym razie
sero porzeczkowiec był w 100% smakowity i choć córka miała w nosie muchy, tort znikł w mgnieniu oka a zdjęcia trzeba było robić w biegu! Miejmy nadzieje, że 14 będzie łatwiejsza i mniej niezadowolona!
Kremowy sernik
porzeczkowy na zimnocytuję za
KasiąSpód:1 szklanka pokruszonych
herbatników1 pełna łyżka
cukru pudru60 g stopionego
masłaMasa:500 g
Mascarpone300 ml kremówki100 g
białej czekolady1/2 - 3/4 szklanki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatyny500 g
porzeczekCiasteczka mieszamy z
cukrem i stopionym
masłem. Dokładnie mieszamy, by
masło połączyło się z
ciastkami i taką masą wykładamy tortownicę o średnicy 26-28 cm. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wstawiamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i mieszamy energicznie aby całkowicie się rozpuściła.
Żelatynę odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej (należy zdjąć ją z garnka z
wodą jak tylko osiągnie płynna konsystencję aby ponownie się nie zbryliła) i odstawiamy aby troszkę przestygła.
Ser miksujemy z
cukrem, a następnie dodajemy
czekoladę i
żelatynę. Kiedy konsystencja jest jednolita, obroty miksera zmniejszamy na minimum i dodajemy ubitą
śmietanę. Do gotowej masy
serowo śmietanowej dodajemy
owoce i delikatnie mieszamy dużą łyżką. Jeśli
owoce puszczą sok, to przed dodaniem ich do
sera należy je wyłożyć na ręcznik papierowy, aby nie zafarbowały
sera i by sernik ładnie się prezentował.Sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówkiSmacznego :)