Wykonanie
Każdego roku w sezonie w czerwcu w mojej kuchni zaczyna się kulinarne szaleństwo z
truskawkami. Dzisiaj polecam ciasto na zimno, łatwe do przygotowania i choc zdjęcie z komórki słabej jakości to jednak wyrób bardzo pyszny.Składniki2 paczki
herbatników (około 200 g)pół litra lub więcej
jogurtu naturalnego0,5 szklanki
cukruokoło o,5 kg ładnych dojrzałych
owoców2-3 łyżeczki
żelatyny1
galaretka truskawkowa1/3 tabliczki
czekoladyPrzygotowanieUmyte
truskawki kroje na połówki. Posypuję odrobina
cukru, by zmniejszyc kwasowość. Rozpuszczam
żelatynę 1w 1/5 szklanki zimnej
wody. Po chwili, gdy spęcznieje dodaję 1-2 łyzki gorącej
wody. Mieszam i wstawiam szklankę do naczynia z cieplejszą
wodą, żeby dokładnie się rozkleiła i rozrzedziła.
Herbatnikami wykładam dno tortownicy i delikatnie spryskuje je
sokiem z cytryny (2-3 łyzki)Schłodzony dobrze
jogurt cierpliwie miksuję aż dobrze się spieni i zwiększy objętość (naprawdę da się to zrobić). Do ciepłej
żelatyny dodaję kilka łyżek ubitego
jogurtu. Energicznie mieszam i dodaję do masy jogurtowej. Szybko miksuję całość i słodzę w trakcie, sprawdzając smak. Gęstniejącą masę przelewam na
herbatniki. Wierzch posypuje startą
czekoladą, Jesli trzeba wstawiam na chwilę do lodówki, zeby masa dobrze zgęstniała i układam
owoce, które zalewam gęstniejącą
galaretką. Ciasto lekkie pyszne idealne na upały. Polecam!!!Pozdrawiam Weronika